Saat-Saat Yg Sgt Menyedihkan Bagi Zie :(



Tue uols…ko tgk. Rifqi tido di telapak tgn zie. Nyenyak je dia tgk. Kesian sgt-sgt zie tgk. Ni time zie tgh temankan Rifqi di dalam keta sementara tunggu klinik City Veterinary Centre bukak.





If zie nk tarik tgn zie dari kepala dia tu kan uols…kompom dia perlahannnnn perlahan bunyi “..yau” gitu je. Agaknya tanda dia tak nak zie tggalkan dia kot. Sure azab sgt dia tanggung derita tu kan. Tu la kau, Rif. Nakal sgt….

…tuan tak suroh panjat tingkap, kau panjat. Sudahnya gnie yg jd :(






Bila zie teringatkan balik kejadian tu…mengalir tears zie. zie cam blaming myself je. Ye la…if tak kerana zie jd tarzan, marahkan dia pecahkan kaca tingkap dapur…for sure dia tak takut balik.

...and for sure awallll awal lg dh weols tahu he’s injuries :(





Utk cover perut dia yg terburai tu…zie mintak pertolongan Along utk tolong ikatkan a clean cloth di tempat wounded tu. so that the wound x terkena infeksi sgt. :( sure uols tanya-tanya…how could all of this happened, kan?

ginie citer dia uols











Petang ahad lepas, tgh weols sefamily tgk TV…tetiba terdgr bunyi kaca pecah. Cepat-cepat gi ke dapur. Sekali kaca tingkap yg paling bawah tu dh pecah. So ternampak lah kelibat Rifqi berlari then henti kejap tgk zie dr umah.

Zie lak cam lagak mak tiri…pi tunjuk dia isyarat ala-ala warning gitu n say “HAH! Ko lh punya keja ni. Siap kau..” Actually zie tak mean it pun. Zie sesaja je takutkan dia. So bila zie dh selesai kemas kaca pecah. Zie gi la kat belakang rumah cari rifqi.

…tp dh takde dh dia. So zie biarkan aje. Ingat takde pape. Mlm ahad tak nampak btg hidung dia…pun tak gak zie cari dia coz Rifqi ni suka merayap. Sampai hari isnin belah mlmnya. Weols dikejutkan dia balik umah dgn perut terburai berdarah-darah.

That’s when im blaming myself :( If only zie tak threatening dia on Sunday’s evening. Sure dia tak akan takut-takut nk blk umah n for sure keadaan dia tidak akan separah skrg. Menyesal tak terhingga zie :( But now semuanya ok dh…tp Rifqi is not yet 100% recover.

The “bad news”dari doctor still worried me badly :( Hope he’ll survive…he have to survive. He is such a strong cat. Chaiyok, Rifqi! :)










Blog Pilihan Entry Ini
::::::::::::
CIKGU LANGSING BLOGSHOP
-- Click SINI Blog Cikgu Langsing adalah
blog online yang menjual pelbagai produk
kecantikan & slimming dengan harga yang
berpatutan ^_^

:: (nak being featured in this
section? Jadilah salah seorg
drdp pengiklan zie :) Click
-- Here! utk lihat pakej ::







Redbloodsnow Copyright©

18 comments:

Myra Jay said...

Alahai siannye...
Sabar ye Yunk, hope semua ok & your nyau kembali aktif.. :-)

~♥dieyba_baby♥~ said...

sbr ey akak.. syg btl kan akak ngn kcing.. dieba pn..

Dilakochan said...

aduh kesian betul tgk rifqi tu..
nasib la dia nak balik jugak dlm keadaan cmtu..

xpelah yg penting skang rifqi cepat sembuh, n jahitan dia tu lekas baik..

~♥dieyba_baby♥~ said...

sabar ey akak..

Vivi Lim @ Mrs.Nurulazmi said...

insha-ALLAh..okey nya kelak zie..mun nya dh discharge kelak, berik mamam makanan berkhasiat..

hari ya, ada pusak parsi kat area rmh mek tapi nya stray cat selalu dtg rumah mek carik makan..dolok nya bertuan,since tuan nya dh buntin (jiran blkg rumah kmk d ctuk), alu pusak ya sik dijaga nya agik..alu terbuang gia ajak...sedih kmk nengok..

hari ya, blkg pusak ya dkt ngn ekor nya berlubang bsr n dlm gik ya. kakya,sblh badan nya kulit nya terkoyak kedak disiat pakei pisok. mungkin nya gaduh ngn pusak lain or andaian sigek gik mungkin nya dipaluk org nok sik suka pusak pakei papan berpaku..sb lubang ya nang dlm n exactly kedak lubang kenak paluk pakei pakuk..nang nitis2 jak darah nya dpn pintu rumah mek..malam ya juak kmk duak hubby mek ngubat lukak n lubang ya..coincident kmk ada ngembak dissection kits yg selalu pakei mek molah research. hubby mek cuci n ngubat lubang ya dolok..nang ngiau ngiau pusak ya nahan sakit bila dicuci pakei dettol n diengkah iodin..kakya, mek suroh hubby mek tahan pusak ya sb kmk maok jahit lukak nya..since x da ubat bius d rumah, nak pergi opis d kampus jauh..kmk engkah jak ais kiub k suruh nya kebas sikit spy nya sik rasa sakit masa dijahit..
kakya, baru stop bleeding..dlm 1minggu gia diubat, alu recover..skrg dh bait sepenuhnya..pusak ya alu sik maok ngerayo tempat lain agik..alu dudok dpn rumah kmk jak gik jadi nya..=0)

sweethOneY said...

rifqi.. cepat sembuh ye.. maknek ko dah risau sgt dah tu.. lepas ni jgn nakal2 lagi ok?

Uchi kay-f @hmad said...

oh begitu..zie,ini naluri kf je..saya rasekan perut si rifqi tu terburai mungkin terkena serpihan kaca yg pecah tue..

apepun hrp sblm raye ni si rifqi dah pulih iyaa..ok senyum ceria..

nasihat utk zie bersangka baik dlm setiap keadaan iya...pasti ade hikmah ni..;)

atty's said...

semoga rifqi cepat sembuh..

amie said...

alohh.. :(
tp jgn salahkan diri sendiri..
sbb kite tatau die saket mcmtu..
dah bawak pergi klinik..
harap die maken okay..
cepat baek ye si comel.. :)

fairus said...

SEMOGA KUCING TU CEPAT SEMBUH... KESIAN DIA...

Einaz Shah Rizal Thomas said...

cian kucing akk , semog dia cpt smbuh ea . even einaz tkut kucing tapi tak boley tgk kucing skit . huhu

zuneta said...

zie jgn la sedih...berair air mata zu ni...huhu...tak sanggup, zu faham sangat persaan zie...cepatla sembuhhhh sayangggg ....adehhh...tak sanggup dah...

Lyaa Suriany said...

uwaaa sedih2. sbb kita pn pencinta kucing. mau nya meraung kalau jd kt kita

mr_mrs mikko said...

oooohhh, mcm tu lak critanyaaa.. aku yakin yang rifqi blh survive tuu

Wahidah said...

alahai siannya pusak nya..:p

hope rifqi will recover soon..:)

Ardini Humaira said...

nampak mata ko berair yunk. tumpang nak nanges skaki aku sobsss

AmirFX said...

Olaterdah anak pusak... Mungkin juaknya kenak kacak penjan dapur ya kali... Tapi, harapnya cepat sembuh..

eVa said...

rifqi rifqi~ berolah na ktk eyhh.. tedah zie anok2 nya hehehe... kaktok mesti nya dgr kata ktk zie... kaktok mek mena jaga pusak mek.. takut juak lekak kes rifqi tok.. pusak mek boleh tahan olah koh.. hhuhu