Tips Jimat - Gunalah Balik Recycle Stamps for Postage ^_-



Zie tak tahu lah if uols tahu tak dgn kaedah jimat Zie ni...hehe. Pssttt...org kedekut maa, mesti bijak cari jalan utk cut cost. WAKAKAKAKA :P Ada tgk pic tu? Tu sampul surat council send over ke company weols.

...Notice tak ada 3 setems melekat kat situ? Sure notice kan...tak kan lah buta kot :P So here’s the trick...











Dalam 3 setems yg tertampal tu…hanya setam yg Zie pointed in red arrow tu aje yg tak terkena chop. Yg dua tu, kena. So yg dua tu reject la…dah tak leh pakai lg. Yg Setem 20sen tu…haaa setem tu leh lg digun pakai lg.

nih cara-caranya ^_-





First of all…uols cut bahagian setem yg still can be use tu. Then rendamkan dgn air suam.







Bila uols tgk setem tu dh leh uols peel…so just peel it off lah ea. Kena hati2 ea peel dia. Takut kang terkoyak…tak cantik weh :D





Tadaaa! Its perfect kan…takde cacat cela. Still looks like cam lom pernah di pakai lg, kan kan? Memandangkan ianya still basah. Biar ia kering la dulu ek uols.






Setem-setem recycle yg dah kering and sudah boleh di guna pakai sekali lg. Pssttt…brilliant tak Zie uols? Why should throw it away when u still can use it, betol tak? Tu baru tak membazir. ..hehe. After ni, when uols receive a snail mail…

...check out setem on it ek. If ada setem yg tak kena chop, try lah kaedah ni. Sama-sama kita berjimat….lalalala ^_-













Blog Pilihan Entry Ini
:::::::::::::::::::
Blog Ieyra
-- Click SINI to view
her blog :)

:: (nak being featured in this
section? Jadilah salah seorg
drdp pengiklan zie :) Click
-- Here! utk lihat pakej ::






Redbloodsnow Copyright©

16 comments:

AmirFX said...

Gigih juak upa ktk nak nanggal stem ya... haha...

Farah Shamsudin said...

farah selalu buat macam tu jugaa.. hehehe..

atty's said...

kty pun kdg ada gak buat cam zie.

Zumie said...

haha.gud info pasni aku cam nak try..

shahrul said...

jimat gile kak! haha... :P

Qienah said...

Hihi..mmg briliant lee..
ingt ms kecik2 dlu..mmg wk g2 le..ske ata surat kt kwn2..cr je setem kt smpul surat.hihi..

Uchi kay-f @hmad said...

emm bagus zie, bijak..psst kirimkan saya sekebat setem bolih?..ala nk pos kad rayelah..opss..lariiii!!

SyUhAdA said...

bijak2..nak try la ble2..hehe

[sutera kasih] said...

rajinnya ktk kak zie hehe

♥z@z@♥ said...

aku penah try dulu..hehe..mase sekolah kan bercinta pkai surat..kih kih..

mr_mrs mikko said...

aku yang tanggalkan dia punya cop tu pakai losyen..
hihih..
mmg dasar kedekut jg ni

Myra Jay said...

Tips jimat yang saaaangat berguna...
TQ dear syer :)

pRincESs_N said...

dulu ms sek rendah aku pgumpul setem..cmtu laa caranyerr..

zh-ena said...

di bulan pose nie blh la digunakan semula kan nak hantar kad raya :D

zuneta said...

hehe...sama la kita zie...zu pun gigih wat macam ni...tapi lau surat rasmi, yg berat...stamp dia lagi banyak...haha...sawan bila nmpak tak kena cop...tapi zu pernah dpt snail mail, stamp dia langsung tak di cop...syurga gila masa tu...

Ardini Humaira said...

hobi aku ni yunk.. aku ada beberapa koleksi buku stem tau :D hehe