If Nak Cepat Sembuh, Petuanya... Sapu Air Kencing. WHAT????? Oh Tidak. Titik


**haa..ini baru MATA ZIE.. Hehe**


Oh nooooo!!! Ketumbit semakin menshow offkan diri nya. Gagah je dia membengkak beso kau uolssss. Arghhhh! Tensionnnn… denyut-denyut lak tuh. Adeh! Kata org, if nak sempat sembuh, sapu sedikit air kencing kat ketumbit tuh…

heh! Air kencing??? Eyyeewwww! Lebih rela sakit dari nyapu najis di mata weh. HAHAHA.


Zie: Syg….sakit arr mata kena ketumbit ni. Pening kepala dibuatnya.
Dillah: Org dh cakap sapu air kencing sikit. Degil. Itu petua dia.
Zie: Hisshhh…tak nak ah. Pengotor.
Dillah: Dah tu petuanya. Nak buat camne. Sapu je la. Degil!
Zie: Tak kuasa nk melayan…


Haaa see uolss…even DILLAH pun sarankan zie sapu air kencing tu kat ketumbit. Oh no no no. Neyhii hey amaa apaaaa. Tak ku rela mata kesucian mata di nodai air kencing woi. HAHAHA. So resultnya…











Tadaaaa! My saviour --- TERRAMYCIN cream. Better lagi beli cream ni drpd guna petua kolot sapu air kencing bagai. Eyyeewww tauk! HAHA.






Haaa ginie ler rupa dia ek uols. Sebeso size gam uhu je…hehe. Sejenis ointment yg tak memedihkan mata. If kau sapu cam tak terasa apa-apa je taw. Tp keberkesanannya… SUPERB bai! Tak sampai pun 3 hari…ketumbit kau dah bye bye gitu okeh ^_-

…so pd uols nnti, if uols terkena ketumbit, sila jgn dok ikut petua kuno tu ea uols. Tak mahal mane pun ointment ni. RM4.80 je setube tu. More better drpd kau sapu air kencing! :D

Hishhh… kejadahnya entah ^_^ NGeee










Blog Pilihan Entry Ini
::::::::::::
CHU MAJORFLAVA
-- Click SINI utk view her
blog :)

:: (nak being featured in this
section? Jadilah salah seorg
drdp pengiklan zie :) Click
---- Here! utk lihat pakej ::







Redbloodsnow Copyright©

18 comments:

Aeen said...

kalo dulu xde ubat2 mcm ni boleh la ikot petua tu...tp zaman skrg..mcm2 ubat ade kan..heeheh..slamat zie xyh gune air kencing ubtkan ketumbit 2..hehehe..

My Life's Journey said...

Hahahaha zie ..kan kmk dah madah guna air kencing atau taik idong hahahaha ..tapi zaman sekarang dah banyak ubatan yang canggih ...sure dapat sembuhkan ketumbit ktk zie hihi :)

sweethOneY said...

haha ko tau takpe. beli je la krim tu, baru rm4.80 je dari nak sapu air kencing

Qaseh said...

xpernah dengar pulak petua letak air kencing pelik je...

yg sy tau letal air susu badan atau pun gosokan bawang putih kat ketumbit tu...InsyaAllah mujarab.

@juera said...

euwwww! guna air kencing...geli ah kn zie..x mo x mo la..baik ltk cream tu jer...:)

Redbloodsnow said...

QASEH
--> tak pernah dgr ek. but in sarawak, gitu lah petuanya. HAHAHA. pengotor kan...hikss.

maybe difference tempat, difference petua kot :D

eLLy said...

semoga cepat sembuh wahai bakal pengantin :p

PinQib said...

oh seriau akak tgk mata.. em.. biase orng gune klinik @farmasi punye jagk

sya fieqa said...

i pon gne teramysin nih kak zie dlu..
it's work..
;)

AmirFX said...

Bok pes taem juak kmk dgr pakei aek kemeh...

kayrul-shah said...

hehhee...mujur la zie tak ikut cakap dillah sapu air kencing..kalau tak tak tau la bila nak baiknya

mimie kamisah said...

orang lamak marek nang pelik2 jak petua nya koh.. hehehhehhe

Myra Jay said...

Kalau tak salah petua yang myra dengaq,

Kain batik yang kita pakai tu, amik yang hujung kain bahagian bawah yang kat kaki tu, bagi lalu kat tempat ketumbit tu..

Tak pun buat style budak2 dulu, bila ada ketumbit, pakai benang hitam buat cincin..

Berkesan tau 2 cara kat atas tu..

Cuba tengok..

Cik Rose Cute said...

Sis tak pernah dengar sapu air kencing hihihi...Mungkin petua kot....

akuadalahaku.. ^_^ said...

sakit x bila letak ubt tu.?
mata ika selalu ske naik ketumbit juga..
tapi xletak pape sb selalu dgr petua letak air kencing jugak..
geli..heee
nak pergi cari satu la ointment ptg nie.. ^__^

adieque alizah said...

geli gak petua tu kn.. air kencing weyyhh... euuhh.. 1st tym dgr petua mcm tu... :D cpt sembuh kak zie..

ArELeEz said...

petua ke penambah penyakit tuh? air kencing kan bahan kumuh. harus la bnyk bakteria.

tp, klu sakit mata, petuanya titikkan susu ibu. jenuh la plak nak m'carik susu ibu kan.. he3..

4zir4 said...

salam.. kak zie..

kalo petua guna air kencing tue mmg elok.. tp jgn guna kite pnye sdri mmg laa kotor, kuman.. but, kite blh guna kn air kencing baby bcoz air kencing dia fresh, elok lg.. n saya mase kecik2 dulu kerap jgk kena mcm nie,. tp mak saya kate hanya gunakan ulat pepijat utk hilangkan ketumbit tue., n pas2 smpi skrg xpnh jadi dh taw....