Gold Bracelet dari Emak Mentua Sbg Tanda Menerima Menantu :)





Kat Sarawak kat uols, ada adat memberi barangan perhiasan yg berharga dari emak mentua kpd menantu perempuan. Kiranya sbg tanda mengalu²kan kedatangan menantu perempuan itu ke dlm familynya.

...tak tahu la if uols kat semenanjung gitu gak. Tp ini hanya bg emak mentua yg mampu je la ea. If tak mampu, tak yah ler itu adat tradisi ini :D And as for me...zie dpt ini :)













...gelang emas seberat 13.96 grams :) Its a modern design...ailike ^_-






Thank youuuu soooooo much, emak mentua :) I loveeeee it sooooooooooooooo much! It meant a lot to me :) Hehe....cantik kan gelang Zie ni kan uols +__+









Blog Pilihan Entry Ini
::::::::::::
CHU MAJORFLAVA
-- Click SINI utk view her
blog :)
:: (nak being featured in this
section? Jadilah salah seorg
drdp pengiklan zie :) Click
---- Here! utk lihat pakej ::






Redbloodsnow Copyright©

24 comments:

Pupel Liyana said...

PEH.. HARGA LEBIH KURANG 2800 TU ZIE.. beshnye.. pupel dulu dapat gak tapi seberat 11gm jela. mak mertua bagi untuk upacara membatalkan air sembahyang je.

mummy_ayu said...

ah ah cantiks.....sayanga MIL dia kat dia...

@juera said...

perghhh!berat jgk emas tu..hehe..untung badan :)

sarah mohamad said...

Wahhhh bestnya dapat emak mentua yg sporting giniii! haruss lah sayang ketat2 HEHE

cik ika said...

bese sis...btol2 syg mak mertua kat sis...

Qaseh said...

wahhh besarnye gelang....suka sgt design btk love tuuu....

Siti Asiah said...

wah2....menantu baru yea Zie..:)

My Life's Journey said...

Wahhhhhhhhhhhhh bestnya ..mesti zie tok menantu kesayangan tok hihi .. bertuah empunya badan hihi :)

Aeen said...

cantek gelang....jge baek2 gelang tu bila pakai...takot nanti tertanggal lak....hehe

alinac lover said...

best nyer

Riena Haiqal said...

masa Riena kawen dulu pun mak mentua Riena ada bagi gelang emas... masa kitorang balik 3 hari kat umah sebelah husband. masa kat pelamin tu mak mentua Riena pakaikan kat Riena tanda Riena dah jadi sebahagian dari keluarga mereka.. hehehehe.. adat brunei gak tu.. :))

PinQib said...

heeeeeeeeeeee.... asettt tu

Myra Jay said...

Myra dapat gak gelang tangan, tp bukan dari mertua, dari asben tersayang masa membatalkan air semayang nikah ari tu :-)


**Dear, arini macam ne?? Masih loya2 lg ke?**

ArELeEz said...

b'tuahnye jadik menantu.. ;)

CAYANG ALIN said...

oh..itu macam adat keluarga mamak atau mami..kalau dalam kuarga dari jenis kitorang ni..memang mak mertua akan bagi..tapi bukan gelang..dorang bagi rantai..dorang panggil manik gamdum..ha ni memang semua menantu perempuan akan dapat..dia berupa rantai dengan loket yang dibuat dari emas jugak..ala2 memanjang gitu..ada setengah tu rantai dibuat bersambung sekalu ngan loket dia..jenis ni kiter rasa orang melayu tak pakai..jenis ni kalau orng tengok orang dah tau ni mesti mamak ni..huhu..nenek kiter ade..mak kiter takde sebab dia kawen melayu..kakak kiter pon takde sebab kawen melayu tapi mak mertua dia bagi dia gelang tangan..isteri abang kiter esok merasa la..

zuneta said...

ada jgk adat ni kat smnjung...kdg2 rantai leher....ikut kemampuan...hehe..

Bui Junaidi said...

fuyoooo...2 ribu lebih rega ya zie..bertuah ktk..hehe

Aisumi Chan Kawa'i said...

serupaaaa! tapi sumi nye kecik sket kot :-P pluss bukan mertua kasik.. belom ade lagi.. lalalaa~

AmirFX said...

Adat kat sitok jak kali cemya asa kmk nak...

Cik Rose Cute said...

tue mesti mahal....emas sekarang mahal tau....cantik gelang tue...

♥z@z@♥ said...

Untung ko yunk..Alhamdulillah..ade mertua yg baik dan ade yg sebaliknye..yg bertuah dpt la yg baik dan yg x bertuah..redha jek la..haha

Ardini Humaira said...

aku pun 13.++g juga yunk ^__^ whoaaa kita lesbo!

CHU MAJORFLAVA said...

hehe..mek mauk white gold.dah aim ngan minie set yang mek mauk..

eVa said...

aok eyh.. kmk first time dgr ya eyh.. rya kak bee dpt juak..