Sekarangan Ni...Kepayahan Nak Makan Sudah :(



Skrg ni kan uols....zie dh tak tahu dah apa yg baby dlm kandungan zie nk makan. Ngidam itu ini, bila dah beli...sesuap dua je, lepas sure tekak tak nak telan lg. Lepas tu muntah. bila kandungan dan masuk sebulan lebih ni...rasa mual yg terlampau arr uols

...tiap jam mesti uwekkk uweek. Lepas tu bila nk makan...selera mmg ZERO. Eh tak...selera tu ada, tp tekak reject. haa itu yg plg tepat utk describe situasi ni. bila di paksa makan, muntah ler jwpnya. walhal perut lapa....

aduhaiii, apa yg kau nak duhai anakkuuuu.. Mati kutu dah mama taw. Beriyer je ngidam itu ni, bila makan....sesuap dua je. lepas tu kasi org habiskan :( Any tips and nasihat uols???











Blog Pilihan Entry Ini :)
:::::: ::::::
GOJEZ HOUZ
-- Click SINI!!! Tempat mejual
produk2 kecantikkan dan kesihatan.
Harus terjah dan beli!

:: (nak being featured in this
section? Jadilah salah seorg
drdp pengiklan zie :) Click
---- Here! utk lihat pakej ::







Redbloodsnow Copyright©

22 comments:

Aeen said...

so far ain xde muntah2...so far bila makan..telan je semuanye....heheh..mkn pun mcm biase jer...cpt rase lapa jgk la...alhamdulilah ar...mungkin belum lg kot nk sampai makan pas tu muntah blik...huhuhu....
nk bg tips pun ain xde tips..hehehe...

normi nieza said...

tahniah,...sabarlah skjap jer tu...nnt back to normal lah..:)

♥Ana el Zahra♥ said...

zie..its normal..sy dl pn mcm 2 gak...tgh2 mlm ngidam nk mkn mc d siap nangis2 lg. bila hubby g beli mkn sesuap dua terus x nak dh...cian hubby kuar bli tgh2 mlm tp x abes nk mkn...tp 2 la ragam org hamil...nk tgu sampai 40w...mcm2 lg kita akn hadapi...yg penting mamanya kna kuat & papanya kna byk bg support

Redbloodsnow said...

ANA
-->> eee jelesnya baca..hehe. tu lah yg bestnya bila hubby ada di sisi kan. mcm zie ni long distance...terpaksa lalui semua ini sorg-sorg. suami support dari jauh je.

hanya time weekend je suami ada di sisi.....uwaaaaaa. kalau zie tak kenangkan gaji kat sini lumayan byk...kompom zie dh quit dh :(

Izan Ishak said...

zie... sian plak tak boleh nak makan beria2 kan. tapi benda normal yg berlalku utk trimester pertama ni. harap2 tak berlarutan ye.

k.izan plak terbalik... awal2 okay... dah masuk 6 bulan ke atas baru ada morning sickness...

Riena Haiqal said...

wah awalnye rasa ngidam yer.. Riena dulu baby dah terbentuk baru la ada rasa ngidam2 tu... lain ibu lain caranya... hehehehehe.. Sabar jer la Zie.. memang itu adat masa preggy.. mual2 tu tak leh lari bila dah preggy 1 hingga ke 3-4 bulan... lama2 dah tak der tu.. :))

Pupel Liyana said...

sabar zie, ragam orang mengandung namanya. kita je belum ada lagi.. dah 10 bulan dah :) takpe sabar k

MiSS iZZati said...

sama la kita zie..memang selera makan tak da langsung..tapi kena paksa makan gak la ..sian baby..kalau tak makan mesti asyik nak muntah ja...

intan_blur said...

slm singgah..
intan follow sini dr KELAB BLOGGER.. ;)
wahhh..preknen ker..? congrats yaa..
take gud care ;)

cik ika said...

wah..sis da ade baby dlm perut ye..tahniah2..mest nt baby comel cm sis jugak..ika ta de tips sbb ika pun lom kawen g..tp, sis anggap je itu semua pngalaman hidup yg indah..insyaallah, lepas ni tok baby yg kedua ta de lah sis rasa tu sume..ni yg ika dgrlah..:)

Paris Lipton said...

uihhhh tulah pngalaman plg best...bile plak time kite ek,,,huuuuuuuu

...sWeeT uMi... said...

heheh biasa la tu dag nama nye preggy kan...alahan tu mmg ada la ...sabar ye dear...insyallah dah msuk 3 bln nnti ok la tu... (^_^)

Amni said...

sis, kmk rasa ktk pun dah tauk pasal vco kan? kmk suggest ktk amal VCO.. mungkin ktk boleh baca testimonial kakak2 yang amal tok masa mengandung, berpantang dan nyusu baby..

http://www.eazycatalyst.com/2011/12/vco-catalyst-pengambilan-sewaktu.html

http://www.qasehkuhoney.com/2011/02/im-back-with-vco-yeayyy.html

kmk stokist kuching, tp kmk suggest bukan sebab kmk nak bisnes sbb kmk tauk rami juak kawan2 ktk yg jual VCO kan..=)

take care sis.. =)

AmirFX said...

Cuba carik dagin rusa putih.. haha.. Nway, asanya ktk gik alahan time tok... Sebab ya bila makan jak ktk muntah...

Uchi kay-f @hmad said...

pengalaman pertama ni pn.zie mahal ni,jumpe kat mane2 kan..

agaknye baby dlm tu nk eskrim kot!opss..just kidding..

psst,jgn keje berat sgt iyer puan.zie!

My Life's Journey said...

Huuuu umm umi pun ctau .. tapi ktk try makan mcm tomyam sayur ka .. eh jgn buat pedas gilak ..ne tau babby mau ..nya masam2 and sayur c hayir .. cian zie :(

Cik Rose Cute said...

Sis mengandung tak ada alahan sangat-sangat hihihi

ZYASH said...

Try minum susu n soya.. anti sian kat bby n zie lapa...

Ayu Firzara said...

Ayu pun same zie...lapar giler sampai tak larat bangun...sampai muntah tapi taktau nak makan ape...paksa makan tapi sesudu dua jer habis...tapi sekarang alhamdulillah...ayu dah week 13, dah kurang dah rasa semua tu...skrg rindu pulak perasaan semua tu..

genuine1224 said...

1st trimister mmg gitu.insyallah,nnt ok bl dah masuk 3 bulan. i dlu sampai beranak duk muntah.. hehe..lain org lain ragamnya. cuba u mkn kurma utk kuatkan badan. lgpun kurma bagus utk kandungan. i dlu, xlalu mkn,tapi kurma i xskip.bagus utk badan, bagus utk baby..cubalah..makan skali kismis..jadikan ia sebagai jajan masa peknen ni

Mrs. Adnan said...

Kesian zie..samalah mcm kita dulu tp itu semua perkara biasa. Jangan set in mind nak mengidam2 sangat..Rasa nak makan terus je cari dan makan. jangan biarkan perut tu kosong, sbb perut yang kosong tu yg menyebabkan mual dan muntah.. :)

Um!3 4n!$ said...

pstt3!! mcm yg akk pernah bgtaw, jacobs cream cracker mmg byk mbantu..

-http://xpress.onlinegrocery.my/media/catalog/product/cache/13/image/5e06319eda06f020e43594a9c230972d/f/i/file_701_2.jpg

nak tumpang cite sama.. akk dolu2 1st pregnancy, langsung xboleh mkn nasi for almost 6 months.. akk hanya survive dgn makan roti je tw.. 6months bby dlm perot, berat turun mendadak.. uhuk3!! smpi la 1 stage, tgk asben mkn nasi tomato dgn sambal tempoyak.. siap request asben tlg suapkan lgi..

pape pn, gud luck ok? slowly mkn.. jgn force kan sngt