Cara Utk Beli Domain a.k.a [Dot][Com] Sendiri





Memandangkan zie dah bertukar ke domain sendiri lg. So ada lah 2 org rakan blogger yg dok bertanya camne nk beli domain, camne nk install domain yg di beli kat dlm blog...

...senang aje caranya. Meh zie tunjukkan ek :)










**Komen dari Ezzatie**



Mcm Zie, zie beli domain kat website --- ServerFreak **click to view** Zie trust syarikat ni coz 1 of our famous blogger which is , telah pun guna domain dari ServerFreak bertahun-tahun taw.

So i trust this ServerFreak :) Utk pembelian domain...Ezzatie perlu follow this steps ea.


1) Pergi ke website --- ServerFreak **click to view**


2(a)

2(b)
Once uols dh complete step 2(a) & 2(b), sila Click "REGISTER". Fill up ler uols nyer personal details. Real details ek uols. jgn yg tipu-tipu taw :D Lepas dah register and berstatus login...

...teruskan dibawah.




3) Click "HOME", lepas tu click plak "DOMAIN"




4) Cari box seperti dlm gambar, isi nama domain yg uols nk. Lepas tu click "FIND YOUR DOMAIN"



Then uols pilihlah mana satu [dot] yg uols nak. Whether nk dot.com ka, dot.net ka. Its up to u ^_- yg penting lepas pilih click "ORDER NOW". and then uols follow ler step seterusnya ek.

...tak dpt plak zie nk bagi screenshot. TERRRRorder lg kang...hehe.

Apa yg uols perlu tahu, once dh click "ORDER NOW":-
1) Uols pilihlah pembayaran melalu apa yg uols nk byr la. Example, bayar guna bank transfer/bank in

2) ServerFreak akan bg uols Invoice bersertakan dorg nyer Maybank akaun number. money transfer melalui CIMB & RHB pun dorg accept.

3) Bila uols dh bayar, check uols nyer email **yg uols guna utk register td** Akan ada 3 email dari ServerFreak (welcome email, Invoice email & Order confirmation email)

PERINGATAN, once uols dah transfer, jgn lupa screenshotkan payment reciept sbg bukti pembayaran dan email kat salah satu dari 3 email tu. Kalau zie...zie reply n emailkan zie nyer pembayaran kat "Invoice email".

...time uols email...jgn lupa mention uols nyer details ek. Example spt di bwh ni ea.


To Whom it may concern,

Hi there, i already made the payment for my domain. details as follows:-

My Name: Hazizah Binti Madini / 840812-13-****
Tel number: 016-866****

Order Number: 2665702539
Domain: ziemadini.com
Registration Period: 1 Year/s
+ DNS Management
+ Email Forwarding
+ ID Protection

Please find the attachment for my screenshot payment's reciept using Maybank2U.com money transfer. Thanks for your kind action.



Regards,
Hazizah Madini

Hehehe...I/C no & H/P no tak leh di tayangkan in public, bahayos. hehehe. Gitu je uols tulis. So kpd adik Ezzatie :) Good luck in buying ur domain ek :) To Pupel Liyana plak...

...Insya'ALLAH, ptg nanti OR esok zie buatkan tutorial camne nk install domain ke dlm blog ek. Harap sbr menunggu :)









Redbloodsnow Copyright©

13 comments:

fina fento said...

yay. lepas ni boleh la ada domain sendiri hihi. thanks kak zie :D

KhaiZa said...

gud info...

Stilla Royazrie said...

yunk, sik effect nuffnang kah if kita ada domain dikpun???

My Life's Journey said...

wahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh terer nya ktk dear part2 internet tok eh ...bagus jadi lect kitak tok ...salah bidang kitak deng hihi ..chak!

Zie Madini said...

STILLA
-->> so far sik yunk. coz mek beli kat wesbite hosting in where redmummy guna. so should be no porblem if beli domain kat ServerFreak :)

[sutera kasih] said...

wahhh chantekla kak..kmk pun baruk mok blaja cara2 ya, nsb ktk share ctok, thanks kak :)

kelak kmk mok beli juak hehe

cik chinta said...

canggih r zie. mmg rajin nk share mnde berilmu. loike.

Zie Madini said...

CIK CHINTA
---> hehe. zie jenis tak lokek dgn ilmu dear. siapa yg minta tutorial, if zie tahu...akan zie buat tutorial :D

Ann Zahar said...

kak zieeeeeee, thankyou. heehe.. teruja tgk url baru kak zie dgn tutorial ni, sy terus daftar domain td, dh bayar dh pun.. berapa lama eh, baru dia rply email tu? mcm mana nak tau, bila boleh guna?

Zie Madini said...

ANN
--> dh email dia reciept pembayaran kan? if ann buat td. menjawap ler hari isnin gtu baru dorg uruskan and bls email ann

coz skrg ni dh weekend. so kena tggu working dah. iff ann beli mcm akak aritu time hari bekerja n waktu bekerja.

hari tu jugak dh leh pakai taw. pape pun, isnin karang emailkan dorg lg ek if dlm jam 10am dorg still lom reply

tp it should be cepat dorg reply. rasanya start je opis hour maybe terus dorg bls kot

Ann Zahar said...

diorg dh rply dh, tak smpai sejam pun lps hntr email confirmation payment. tulis kat situ "order has been activated"

tp bila try nk guna nama domain tu mcm tutorial yg satu lg tu, dia kata "error, cannot be found"

mcm mana nk tau bila domain tu kita boleh guna?

Zie Madini said...

ANN
--> means ann kena tggu dlm sejam dua gitu lah ek. if still gak tak dpt di gunakan...ann try tggu selama 24 - 48 jam.

if selepas 48jam still gak appear error camtu. try email balik serverfreak ea

Ann Zahar said...

kak zieee, heehe.. thankyou.. dh boleh dh.. td pg hntr email lg skali kt diorg, by noon dh boleh guna dh..

meh la melawat http://www.abcdefghilove.com/