Perubahan Selera Makan Yg Pelik Sejak Mengandung



Sejak zie di sahkan mengandung, zie kesan byk taw perubahan pd zie yg sgt ketara terutama sekali pemakanan zie. Mmg pelik zie rasakan. Meh zie stated kan ek.


1) Tak Boleh Cium Wangian
** Kalau time before pregnant, zie lah hantu minyak wangi. Sentiasa wangi-wangi taw. But now, tak leh stand dh dgn bau wangi. Sgt memeningkan kepala zie n buatkan zie loya :( Dillah pun zie stopkan pakai minyak wangi if bersama zie.


2) Tak Boleh Makan Nasi di Rumah Sendiri
** part yg ini mmg zie rasa pelikkkkkkk lah sgt. Kalau mkn nak kat kedai...sumpah, berselera giler aku mentedarah. Tp bila kat rumah sendiri....sumpah uols. Tak selera. Terasa cam ada wierd taste zie rasakan :(

Tp...terpaksa gak zie paksakan diri telan w/pun hanya sesenduk nasi. Demi anak. Tak kan nk pagi petang siang malam, makan kat luar. Bankrupt kang :D


3) Tak boleh Teguk Air Masak
** Ini pun merupakan 1 sgt sgttt pelik zie rs. before this ok je teguk air masak. Tak pernah pun terbau or rasa a funny taste/smell. tp bila preggy ni, mmg setiap kali paksa teguk...mmg tak leh ar. Terasa eeyyeeewww gitu.

...mmg rasa sgttt sgttt pelik. Tu yg skrg ni zie terpaksa beli air mineral berbotol-botol :(

Pelik kan uols ragam org mengandung ni kan. Tp for sure...zie akan merindui saat saat ini bila dh lepas bersalin nnti. Hehe. This experience lah yg make our baby soooooo special buat kta kan, uols :)

...syukur zie berpeluang melalui saat-saat ini ^_^ Alhamdulilllah :)











Blog Pilihan Entry Ini :)
::::::::::::
MY QURAN DIGITAL
-- Click SINI utk membeli dan
melihat fungsi2 Pen Digital al-Quran.
Miliki pen ini utk memudahkan anda
menghafal dan belajar Al-Quran :)

:: (nak being featured in this
section? Jadilah salah seorg
drdp pengiklan zie :) Click
---- Here! utk lihat pakej ::





Redbloodsnow Copyright©

18 comments:

Stilla Royazrie said...

ola tedah...sabar jak yunk...yalah gaya nya nak owh...cam ni ndak mun turn kmk gik kah...hehehe

Izan Ishak said...

betul zie... masa mengandung ni lah byk perkara pelik terjadi. izan pun sama, tak suka dah wangi2. pening terus jadinya.

My Life's Journey said...

Alhamdulilah .. ya la zie ..saat2 ya semua wanita di dunia inginkan .. kitak bertuah dear ..chak! harap kmkpun leh merasa apa yang kitak merasa ya .. yeayyy ..


baby kitak ya mesti chat ..c sabar mau taga wajahnya ehhh

AmirFX said...

Mungkin sementara jak kali.. hihi..

kayrul-shah said...

selalunya kes macam nie tak lama, bila dah trimester kedua dah kembali kepada normal semula

Zie Madini said...

KAYRUL SHAH
--> trimester kedua tu means 2 bulan ek? kandungan zie ni dh nk masuk 3 bulan 27-2 ni nnti akan 3 bulan. tp still gak alahan cam gnie .

ramai yg kata...masuk bulan 4 or 5 gitu...baru kembali normal. itu pun depends dgn individu

BiEbIE said...

hahahhaha... mcm kamek preg duluk pun lebih kurang kedak ya... yang pelik ya selera more to kfc n mcd hehehehe... boleh bankrupt laki kamek... hahahaha... lepas ya cium bau wangi boleh tapi dah start malas mauk bermake up... then x suka makan rusip(betul ke sik ejaan tok), tapi tiba2 ada selera mauk makan... tapi allahamdullilah semua makanan dapat di telan .. sik da yang di muntah balit...

YaYaNsMuM said...

Biasalh dear, hormone trn naik, tak stable, tu yg ada2 je tuh.Takpe, sabar yer...kejap je tuh, sedar2 Zie dah nak bersalin dah...betul!heheh

♥Ana el Zahra♥ said...

salam zie...nie ada 1 group kat fb yg discuss pasal ibu2 hamil ni...joinla kalau berminat

Qaseh Suhaida said...

mcam tu la org mengandung ini macam2 peel. lain anak lain la ragamnye...

nadia said...

nakal la ko ni yang. bestnya dapat rasa pengalaman2 macam ni kan.
bila la turn aku. :')

jaga diri elok2 ye yang.

.:Kiah-ohh-Kiah:. said...

same mcm sy mse awl2 pregnant dulu. Alhamdulillah skrg da ok sume. Mkn pon da berselera. Insyaallah dlm 4 5 bulan nti sume akn kembali normal...:)

Wahidah said...

beselah tu zie...org peknen ni mcm2 Allah duga..tp part air masak tu..berat tu..sbb bgs utk health kan..:)

Cik Meeja said...

Pelik memang pelik.. Father in law CM penah citer pasal wife kawan die klu x silap, ngidam nak makan telinga asben die.. Tu lah yang paling pelik CM penah dengar.. Huhuhu., Pelik2 sungguh ye..

LanaBusyBee said...

tahniah zie ^^...dh preggy dah...punya la lama lana x blogwalking, rupa2nya zie dh kawen n now dh mengandung dah...sorry yer zie, lana jadi busy bila dekat dgn suami hehehe...

apa2 pun tahniah zie (aaaish, byknnya entry zie yang lana x cover baca lagi ^^)

LanaBusyBee said...

ha satu lagi yg lupa zie, singgah blogshop lana, lana ada jual vitamin shaklee yg bagus untuk org awal2 mengandung ni ^^ singgah yer http://beautydaisy.blogspot.com/

Ardini Humaira said...

bab nasik tu sama ngan aku yunk!

Miss uCu said...

sabar k..mcm kakak kmk pun sama alahan mcm zie,tp bila kdgan nya dah besar,semua nya akan back to normal.cuma awal2 tok jak.:)