Tutorial Letak Watermark Dalam Gambar Using Photoscape


**Tutorial requested by Hand Made Choc**




Actually, before Hand Made Chocs...ramai gak yg tanya zie camne nk letakkan watermark dorg dlm picture. So nih, zie dtg rajin n suci utk buat tutorial secara bergambar ek :)

...read and follow the steps below ^_-











1st of all, uols perlukan a Photoscape software. Pd yg belum ada tu, uols boleh download software ni kat --- SINI! One dah install and its ready to use...

...uols pi click "EDITOR"





Kat "Editor", please choose gambar yg uols nak. Lepas tu click "OBJECT"





Kat "Object" section, uols click ler gambar yg zie red arrow tu ea.




Once uols click gambar tu, it will open a drop down menu. So this part, uols click "PHOTO" and choose ler watermark yg uols nak pakai.





Once dah choose watermark, reduce ler watermark ke size yg uols nak. Kalau zie...zie more prefer watermark zie tunjukkan link URL zie dgn clear. Coz for me, thats what the use of watermark kan?...hehe.

Oh ye, if uols nk result plg better bila dh di letakkan di dlm entry blog. sila resizekan gamba yg uols nk upload tu ke size yg bersesuaian dgn post border uols ek.Then baru letakkan watermark,then save.

So when uols upload gambar yg dh di watermarkan ke dlm blog entry...watermark tu akan clear spt yg uols edit. Coz ianya in fix size ma. So make sure resi gambar dulu sebelum upload ek.

Benefit resize gambar, blog loading tak slow ^_-











Redbloodsnow Copyright©

9 comments:

POSH76 said...

bess2 nak buatlaaa.TQ

Riena Haiqal said...

saya pun baru tahu tentang photoscape ni.. dah lama download photoscape sebenarnya.. Thanks utk tutorial ni..

Cik Rose Cute said...

bolehlah buat nanti...

Misz Mieza said...

Hehehe.. Kalau MM, MM guna software ANYPIC PHOTO WATERMARK jer.. ^_^

kayrul-shah said...

thanks zie untuk tutorial nie..baru tahu sekarang nak buat

YaYaNsMuM a.k.a YM said...

ym suka guna photoscape.:-)

mas saari said...

akak pun guna cara ni..

Nor Nadiah said...

senang guna photoscape kan sis..:)

♥nrina♥ said...

Tq zie...tapi akak nak tau camne zie create watermark camtu..cantiklah...nak pakai software ape?