Paling Benci dengan Orang Yg Buat² Lupa Dgn Hutang



Pagi² dah kacau mood org, si colleague zie sorg nih. Please la...kau dh lah pakai duit aku. Bila aku mintak, kau dok cakap "later ah i pay u. Nak siapkan kerja ni dulu", so zie pun berlalu ler dgn muka 20sen malu. sudahnya sampai balik kerja last week, still gak belum pay.

..makanya this weekend, zie SMS ler mintak lg duit zie tu. Langsung dia tak bls my SMS. mmg rasa cam WTF je. Nak zie halalkan, byk wooo tu. Inilah mslhnya, time nk pakai...bukan main lg janji esok byr, lusa byr...waklu!

Bila sampai waktu, buat² lupa. Kalau dah takde duit sgt, cakap je la gaji nnti byr. Jgn nak berkias kata esok lusa bayar. Next time if kau nk pinjam duit dgn aku lg...lu boleh blah!













Blog Pilihan Entry Ini :)
:::::: ::::::
GOJEZ HOUZ
-- Click SINI!!! Tempat mejual
produk2 kecantikkan dan kesihatan.
Harus terjah dan beli!

:: (nak being featured in this
section? Jadilah salah seorg
drdp pengiklan zie :) Click
---- Here! utk lihat pakej ::






Redbloodsnow Copyright?

17 comments:

amalina husna said...

sungguh kan..
kita yg nak pergi mintak balik nie pon segan..sebab bnyak kali sgt tegur..

Zie Madini said...

AMALINA
-- tu ler pasal. kalau dh janji sekian² tarikh byr, just byr je la. ini tak..kena 2, 3 ,4 ,5 kali kita pi mintak. dh mcm Ah Long ler plak. kalau dpt byrn, takpe ler gak. ini tak dpt...buat malu je pi mintak

zie sgt tak phm dgn org yg berperangai gnie taw. time perlu duit, tadah muka kesian mintak pinjam. pastuh liat nak bayar!

Deq's Qienz said...

ermmm..sabo jelahhh...

Misz Mieza said...

Pergh! MM pun pernah kena cani tau yunk.. Bengangnya rasa, time nak pinjam elok jer datang buat muka tembok.. Bila time membayar, haremmmm... Buat tak tau jer..

Sorry to say la kan,MM mmg sangat pantang dgn spesies manusia cani.. Klu kita dah pinjam duit orang, dah tanda siap2 dalam calendar & buku catitan harian, siap buat reminder lagi kat henpon risau takot terlupa nak bayar balik hutang orang..

Ni tak, buat tengik jer.. Nak kena tunggu orang mintak2 plak.. Sebab tu kadang2 rasa berat hati nak bg pinjam duit kat orang nih.. Buat bernanah hati jer nanti.. Huhuhu..

nur anis said...

tak suka sangat dengan orang macam ni...sebab tu selalu hati-hati bila nak bagi orang pinjam duit ni..

Cik Bunny said...

senasib ar. Cik Bunny x phm kenapa la mereka tak nak bayar. Bila SMS nak minta bayar, x de respon. Nak minta bayar lagi dah rasa segan sbb pepaham jela silap2 kata jahat kat org.
Memang agak rumit nak tagih hutang kat org yg belum bayar apatah lagi kenalan sendiri =(

ucupiza said...

Same la kita sis zie..kekadang kita yang malu...padahal die yang berhutang dengan kita..same situasi mcm sis zie gk..ckp petang la,ujung bulan la..tgh bulan la..bank in kn la..tp habuk pun tadak..xfaham dengan org mcm nie..jnis xreti malu gak nya..nak halalkan pun xboleh sebab banyak jugak..geram betul la..

Aisumi Chan Kawa'i said...

dah banyak kali dah kena mcm ni kak.. skrg buat hati kering jer.. sesape nk pinjam, buat lah muka kesian mcmna pon tetap TAK BAGI.. huhuu~ *tgk keadaan org tu*

Riena Haiqal said...

tension gak kalau ada orang macam ni kan.. masa nak pinjam bukan main kata2 manis dtaburkan, dah dapat pinjam, nak bayar balik punya main susah.. kita pulak yang malu nak minta2

Zie Madini said...

DEQ
-- dah tak leh sabo dh ni. tu yg lepaskan geram dlm blog. tp kalau bbtul dh tak leh sabar...mmg kena dia sedas dua dgn zie..hehe


MIEZA
-- haa kannnn. zie pun gtu gak. if zie terpaksa guna duit org dulu kan, if esok zie kata, esok gak zie byr blk. takut nk berhutang dgn org lama². tp nnti mati tak sempat nk byr hutang

kalau lah semua org berfikiran mcm kita ni kan best kan. mmg tak phm dgn manusia berperangai gnie.



CIK BUNNY
-- tu la pasal. kita yg plak malu nk tagih. if dorg yg pinjam tu, liat nk byr...tak plak rasa malu. Yup betul tu, kenalan sendiri lg payah n segan nk tagih kan :(


UCUPIZA
-- kannn...rasa nk bagi pelempang je. dah di tolong, tak reti di tolong pastuh.huh!

terry rotten said...

Menghalalkan hutang kawan adalah satu sifat murni dan disukai Allah. Sungguhpun si penghutang bersikap negatif terhadap hutangnya namun biarlah kita tetap memaafkan kesalah beliau. Kelak Tuhan akan memaafkan kita juga. Tetapi bagi mereka yang berhutang wajiblah membayar semula hutang kerana hutang sesama manusia akan di bawa ke akhirat kelak. Nauzubillah...

Zie Madini said...

TERRY
-- yup betul kata awak tu. tp kalau sendiri perlukan duit n amountnya bukan sikit, tp ratus...camne nk halalkan if sendiri pun memerlukan duit?

kang nnti jd tak ikhlas ler plak nk halalkan. if below seratus...mmg di halalkan aje. ni ratus². kata pinjam kejap...tersepit, kesian tgk bagi.

maybe awak org yg jenis akan halalkan duit yg di pinjam w.pun amount tersebut byk. but bukan zie

♛ Dea Arematt ♛ said...

sama jk situation kta tok,dwit kmk dpinjam lpas jk dwit ya msok lam akun kmk bh, mksud mek, kn mek student, dwit pinjmn mek, msok, org ya pdh tggu gji mk byr, tok smpe dh bis sem, kmk mala nageh, xjwk da respon, mala mdh tggu gji...huhu..susah org kdk tok, org bkerja mnjam ngn stdent, pa kez??

Zie Madini said...

DEA
-- tedah ktk. kita gik jd malu nagih ow. nya pun x juak sa malu minjam duit dgn student. mun kmk malu mek. kakya x byr²...

mek eh, nang 1st n the last la akan jamek duit dgn org camtok. turn kita nk makey duit kita pun...alu jd susah. mls sa nyawa nk bercucuk ke duit simpanan di bank. tok lak, terpaksa ambik juak gara² si penghutang ya

nya pun x rasa malu ka...maka mek duak ari² jumpa. seopis bah...hemprhh

Herma Julianny said...

geram tau, mun kena org camtok. Cis!!!

eVa said...

sama lah ktk deng.. huhuhu.. org ya perlu duit kta tlg juak.. p bila kta mok perlu duit cdak sik pikir bh huhu

YaYaNsMuM a.k.a YM said...

Uuu...azab oooo kalau mati hutang tak bayar lagi...ish2...sendiri mau ingat la.ayoo...