Ayam Masak Kacang Ma, Menu Utama Dalam Pantang .. hehe



Inilah dia "menu utama" yg emak zie sediakan utk zie sepjg zie dlm pantang ni. Ayam Masak Kacang Ma :) Sedap taw uols. Cuma tak bagi garam dan bahan perasa je. So rasa ada pahit-pahit la...huhu.

...standard la tu makanan org dlm pantang, kan? Hehe.





Emak kata...dia akan keeps on masakkan ini utk zie setiap hari sampai zie rasa jemu. Lepas tu baru masak jenis lain lg. Sebagai anak yg menurut perintah...iya kan aje. Tak nak demand demand. Emak jg dlm pantang pun dh cukup bersyukur sesgt dah ^_^

...pape pun, FYI, petang ni Zie kena gi klinik KKIA Malaysia Jaya utk follow up check Mikail :) Mudahan Mikail sentiasa dlm keadaan sihat walafiat...amin.



P/s:
Sure ramai yg berfikiran kacang ma
ni cam kekacang tu, kan? Actually
dia bukan kekacang ar. Ianya sejenis
daun herba. Nama daun tu je di panggil
kacang ma. But its not KACANG ea..hehe










Blog Pilihan Entry Ini :)
::::::::::::
MY QURAN DIGITAL
-- Click SINI utk membeli dan
melihat fungsi2 Pen Digital al-Quran.
Miliki pen ini utk memudahkan anda
menghafal dan belajar Al-Quran :)

:: (nak being featured in this
section? Jadilah salah seorg
drdp pengiklan zie :) Click
---- Here! utk lihat pakej ::





Zie Madini Copyright©

19 comments:

blog-tips-kurus said...

take ye dear..

awat i ketinggalan updates Mikail ni?? hhmmm... :)

YaYaNsMuM a.k.a YM said...

masak kacang?hehe..yg ptg sht, dear.ym dlu mkn, ikan kembung n sayur sawi celur je.hehe..haruan pn iyer gak.:-)

Pupel Liyana said...

kacang apa zie? zie kan beranak pembedahan. nanti gatal kat jahitan tu. ayoo.risau

genuine1224 said...

klau ikutkan, branak operate ni, kena pantang ayam.. sebab nnt gatal. branak normal pun sama gak. unless ayam kampung. utk cepat sembuh, makan ikan haruan.klau xda, makan pati @ pil pun ok...neway, congrats on ur new born!

Zie Madini said...

PUPEL LIYANA & YM
-- hehe. sure dlm fikiran uols kacang yg mcm peanut tu kan? hehe. actually nama dia je kacang ma. tp dia bukan kacang pun.

dia sejenis daun herba. actually ni masakkan tradisional org cina. kalau org cina, dorg letak arak.

tp since weols muslim...arak di gantikan dgn halia :)

My Life's Journey said...

ummmmm yunkkkkkkk ..kenak kmk rasa mcm mauk makan jak apa yang ktk makan ya ar ..terliur udah kmk yunk ..

selang beberapa jam pasti rasa lapa ..ada kmk tok jd tong lak aieee ... nyaman jak upa mak ktk masak yunk!!

nur anis said...

saya ingat kacang tanah tadi..hehe

Tihara said...

mak akak kate takpe kalo anak sulong dah diajar maknye makan ayam..lain negeri lain cara kot..btw yg penting mummy n bby sehat selalu :)

Haryati Faizal said...

ohhh...ingatkan kacang pe td, tu la tak penah dgr lagi bl zie explain baru faham...

Mr feckry said...

sezaman la kita kan bini wa pun tgh berpantang

Riena Haiqal said...

selamat berpantang Zie.. check kuning ye? harap2 tak kuning kan..
begitula makanan masa kita dalam pantang. nanti anak kedua saya ni saya berpantang kat rumah mentua pulak..

MyraQhairel said...

nmpk mengiurkan apa laku tuu...sedap apa mknan org pantang..takpe zie...pantang betul2..nanti slim balik mcm mude2 remaja gituw...breatsfeed pon boley kurus tau..tapi now jgn pikir kurus dulu..pikir baby je..as long as baby cukup minum susu..kita mesti hepi..btw, baby kuar sehari sebelum merdeka laa...klu tak mesti baby merdeka..hehhee....jgn tension2 tau bila berpantang...

Herma Julianny said...

kmk org di rumah slalu juak mkn ayam masak kacang ma tok...
Nyaman...^__^
ngkah halia bnyk2..
memang bagus untuk ibu bersalin..=)

Pupel Liyana said...

nasib baik hehehe. mati2 ingat kacang hehehe

Noli@Ibu Wafa said...

sy pon czer aritu..doc tak bg mkn ayam dulu,nnt gatal2 kat jahitan tuh..zie ok yer mkn ayam?..takut plak sy nih tgk..hehe

Myra Jay said...

1st time dengar nama 'kacang ma' dia macam mana ye bentuknya, nanti tunjuk ye ;)

Dila Abdullah said...

lagi afdal lau zie bagi resipe tok mom2be.. macam menyelerakan je???

Misz Mieza said...

La, mati2 ingatkan sejenis kekacang.. 1st time dengar ni.. =)

AmirFX said...

Kmk bok tauk kacang Ma ya bukan sejenis kacang.... :D