Ubat Cara Tradisional Emak Untuk Rawat Sakit Kuning @ Jaundis Neonatal



Haaa...ini lah dia daun juang yg emak gunakan utk rawat kuning Mikail aritu, uols. Setiap kali mandi, emak akan mandikan dia dgn air rebusan dari daun juang ni. Errr...daun ni if dlm bahasa BM, tak tahu ler plak zie di panggil apa...hehe.

Nama daun juang tu actually dlm bhs sarawak :P





Daun tu di potong-potong ginie...lepas tu rebuskan sampai dia mengeluarkan air yg kekuning-kuningan.





Lepas tu mandikan ler baby, uols :) Ermmm...cara ni cara tradisional emak zie ea. Siapa yg nak ikut, ikut. Siapa yg hati cam belah-belah nak ikut tu, tak yah ikut ek :) Tp cara ni adalah lebih baik drpd kau jemur anak kau...hehe.

...Selain dari mandi ari rebusan daun juang, zie breast feeding dia dan juga bagi dia anggur hijau (air jus anggur tu je...sikit). Kata org, ubat yg plg mujarab utk rawat kuning adalah...

AIR SUSU IBU :) Kalau bby uols kena kuning, sila breast feeding ek uols :)



P/S:
Nak tgk video Mikail
sdg tido??? Meh tgk
kat --- SINI :)






Blog Pilihan Entry Ini :)
::::::::::::
Blog WAWA
-- Click SINI utk
view her blog :)

:: (nak being featured in this
section? Jadilah salah seorg
drdp pengiklan zie :) Click
---- Here! utk lihat pakej ::





Zie Madini Copyright©

9 comments:

Dila Abdullah said...

n paling mujarab lau si ibu minum susu kambing n breast feeding pada baby.. dengar citer la, tapi tak tau lagi...

Dila Abdullah said...

macam2 la dila dengar lau nak kurang kan kuning... jangan bagi baby lampu kuning la dll.. n yang paling kelakar n tak tau la kesahihan yer, barang yang berwarna kuning pon menberi peranan ke atas kekuningan baby... so jauhkan ... wallahualam...

Isteri kepada Suami said...

Assalamualaikum wbt..

Ohh sofia tak pernah tahu pun cara nih..mcm zmn adik sofia dulu kne..jemur je..tapi yg awal pagi la..

regards,
Unsmiley

My Life's Journey said...

oooo baru umi tau dear ..selalu tgok daun tu

Riena Haiqal said...

owh daun ni rupanya.. banyak pula tu kat rumah MIL saya.. thanx Zie.. Haiqal dulu memang tinggi kuningnya.. balik2 kasi dia bangun dan bfkan dia.. lepas tu guna cara traditional juga tapi guna pokok yang dalam hutan.. orang2 tua yang buat kan.. alhamdulillah memang hilang terus kuning dia..

Mr feckry said...

sian tengok mikail menangis

azizah :) said...

yup... paling mujarab adalah breastfeeding baby!

nur anis said...

dulu anak sedara saya, dibagi air masak banyak-banyak...letak gula-gula buah kundur tu sikit..:)

Myra Jay said...

Adik Myra anak dia ari tu kena demam kuning dekat 300, macam2 cara & petua dicuba tp kuning takmau jugak turun, paling sikit adalah 160, 3-4 kali kena tahan wad sampai naik risau ha..

My Mum ngan adik sampai pergi pakar bayaq RM60 untuk tanya pasal penyakit kuning ni je then baru rasa lega.

Doc cakap kalau baby berak dan menyusu macam biasa dikira normal. At last kuning dia abis masa usia 3 bulan.. Sekarang dah umur 6 bulan ;D


p/s: Maaf terpanjang lak komen..hehee ;)