Bawa Baby Mikail Ke Rumah Emak Mentua :)


Sabtu lepas...husband zie ajak zie ke rumah emak dia, bawa Mikail sekali. Sejak dalam pantang ni dah sebulan lebih dah zie tak ke rumah emak mentua zie.  Since zie skrg pun dah sihat almost 90% dan dah berani ke hulu ke hilir berjalan...

...so why not ke rumah mentua bawa Mikail :)



Hehe...nyempat gak weh Mak Nek dia bagi dia mandi. Mandi dalam besin atas sinki lak tu...hehe. cute!





Mengikut adat Melayu Sarawak, sekiranya anak uols anak sulong dan uols bawa ke rumah org...for sure tuan rumah akan sembur minyak wangi lepas tu akan bagi sedikit beras buat baby. Beras, mangkuk, sudu dan garfu tu...

..emak mentua zie yg bagi. Why buat camni??? Coz takut baby tu lemah semangat dan sakit after balik dr umah org tu. Gitu lah kalau tak silap zie..hehe :D Uols semenanjung lak camne ek? ada beradat cam gnie gak tak??? Hehe..









Blog Pilihan Entry Ini :) 
::::::::::::
Blog Izza a.k.a SweetHoney86
-- Click SINI utk view her blog :)

:: (nak being featured in this section? 
Jadilah salah seorg drdp pengiklan zie :) 
Click -->> Here! utk lihat pakej ::





Redbloodsnow Copyright©

17 comments:

Wahidah said...

kt semenanjung tk de pulak gitu zie..bulatnya mata mikhail

Riena Haiqal said...

sukanya dia mandi dalam besin tu ye.. bulat mata dia.. hehehehehe...
owh adat macam tu ye.. kalau kitorang tak der pula.. cuma kalau first baby macam Haiqal haritu masa kitorang nak g rumah mentua saya, durang kena kasi dia duit tak kira la satu ringgit ke asal duit sebelum pegang baby tu sebab itu adat mereka.. brunei..

- Ma StOrY - said...

wahhh baru sebulan..
dah jalan2 ekk kuar mikail.. hihi~

Dila Abdullah said...

tak der lak... tapi seingat dila, kalu kakak dila balik umah kat johor pastu nak balik semula ke N9, mak dila akan selitkan daun aper ntah kat baju atau seluar anak kakak yang baby lagi.. daun tu mmg mak datuk, busuk punya... tok jauhkan benda2 tak elok ikot dia balik. tapi lupa la daun aper???

My Life's Journey said...

Umi pulak ..c pernah dengar adat mcm ya yunk .. ctauk la kelak .. hrmmm ..tapi cpa, bagus juak ktk madah ..tauk juak kmk serba seddikit adat kita (^_^)

~♥dieyba_baby♥~ said...

comel nye mikail akak.. geram tgk..

Myra Jay said...

Owh macam tu ye ada t sana, kami kat sini rasanya takdak apa2 adat. :)

Comel Mikail pandang cenggitu, sejuk kot :D

Miza Yusof said...

baru tau adat sarawak gini :)
kat semenanjung takde plak adat cemni.

Qienah said...

1st time dengar adab camni..:)
mmg bulat mata mikail ye..:)

Saya Disini said...

comeinye

Qaseh Suhaida said...

orang dulu2 mmg banyak patang larangnya...bukan setakat baby, mak baby pun kadg2 kena ikut pantang larang jugak..

annapeje said...

comel nyer mcm ank patung mcm zie la dia cute hehe seronok jalan2 yerk :D

Hafuza Haqim said...

Comel :)

Misz Mieza said...

Oo, ade plak adat cam gini ekk? Semenanjung tak pernah la pulak ada adat2 gini.. =)

steffany daph said...

mikail nampak masih kecil (: ohya...walopon kamek org srwk, xtau pula ada adat kedak ya oo. hehe, jarang dengar kali.

azizah :) said...

kat semenanjung takde pulak adat camni kak.. takpe.. sama2 kita belajar negeri masing2 kan..

YaYaNsMuM a.k.a YM said...

comelnya Mikail...dah macam Dillah dah Zie Ym nengok...:)