Macam Tak Berkurangan Je Keadaan Baby Mikail :(


Kau tgk tu uols...dia tido dan bernafas melalui mulut. Tu yg tido dia ternganga je tu. Ramai yg cadangkan  kat zie agar zie sedut hingus dia...utk selsema dia cepat sembuh. Nampak gayanya...terpaksa gak zie ketepikan rasa geli tu...dah sedut demi kesihatan Mikail...




Akhirnya...dapat dia gak tido dgn mulut tertutup mcm biasa. Tp flu still ada la. Tentang batuk dia plak...still ada lg koo uols. Mcm takde berkurangan pun :( Risau zie dgn batok dia. Kakak zie kata...tunggu 2 - 3 hari lg. If still gitu gak...

...terpaksa bawa ke specialist khas utk budak-budak. Seriously uols...kalaulah boleh zie ambil sakit dia tu, akan zie ambil. Biar zie yg sakit...jgn dia... :(







Blog Pilihan Entry Ini :) 
:::::: ::::::
AMY AMEERA MEKU-UP
-- Click SINI :) Siapa yg memerlukan
khidmat andaman utk nikah, sanding,
tunang, dinner etc ....MUST hired Amy
Ameera!!! Why??? coz her touch mmg
sgt superb! Dijamin tak akan menyesal ^_-

:: (nak being featured in this section? 
Jadilah salah seorg drdp pengiklan zie :) 
Click -->> Here! utk lihat pakej ::





Redbloodsnow Copyright©

18 comments:

Ida Karim said...

Kesiannya si Mikail tak sihat...akak ni silent reader blog zie, klu Mikail batuk zie sapu vick vapour kat tapak kaki dia, insyallah dia tak batuk lagi, begitu juga dengan selsema...kesian dia

Ida Karim said...

Salam Zie, akak ni silent reader kat blog zie, daripada zie mengandung sampai ada baby (Mikail), dah tak sihat pulak baby ni, klu dia batuk zie sapu vick vapour kat tapak kaki dia, baik untuk batuk dan selsema, anak akak klu batuk dan selsema, akak selalu sapu vick kat tapak kaki dia, insyallah berkesan.

Dila Abdullah said...

kesian yer baby mikail... hope mama mikail dapat atasi masalah mikail secepat mungkin.. kecik lagi ni...

ct cheery said...

sabar zie,insyak alah 2/3 hari lagi ok la tu..rajin2x pantau keadaan mikail..

JaSSNaNi said...

zie,,, budak2 mmg senang dapat flu.. dan diorang sangat2 tak tau nak buat camne.. mmg kesian.. sbb kita fikir kita bila flu pun susah nafas kan.. lagi2 budak kecik camni.. kalau asben akak, masa baby kecik2 ni, lepas je mandi, dia sedut hingus baby tu melalui idung baby.. hari2 amalkan.. insyaALLAH.. nanti dah tak sumbat idungnya tu.. tiap2 baby akak asben wat camtu.. :) hingus budak kecik ni, dari kita gak.. bukan nak geli pun..

nurulhuda said...

salam,
sedut guna nasal aspirator la..

nurul buat kat raisya takde la rasa geli sgt, bukannya kita sedut terus masuk mulut kita hingus tue..

tapi sekarang doktor kasi ubat titis dalam hidung, nak cairkan hingus so takde la sedut2 bagai sebab nnt hingus tue mengalir keluar sendiri =)

tuk baby besar mikail tak pasti pulak boleh guna ubat titis tue ke tak..

cepat sihat ye mikail =)

Syuhadah Razali said...

kak zie..baby adah sekarang dah berusia 3 bulan setengah...masa dalam hari ari tu..asyraaf memang kena batuk,,selsema dan kahak..dekat seminggu...tapi 3 4 ari adah pegi klinik doktor kata kalau adah lambat bawak mesti kena asma...
so..akak sedut je hingus anak tu,..kalau tak nak pon leh guna alat untuk sedut hingus tu..kalau p klinik..dapat antibiotik tok budak 5 ari je makan..baik xbaik stop sampai 5 ari..ubat batuk n selsema pon dapat jugak..kalau dia muntah lagi bagus..kahak sekali keluar...

ZYASH said...

Kak Zie, try carik Homeopathy Klinik Tau....

vagg-nini said...

zie, beli warm oil jenis Anakku.. sapu atas idung dia. kalo Vicks, make sure cari yg khas utk baby. xpun minyak kelapa pun ok untuk selesema baby.. sapu kat idung.

yg basic kena buat hari2 tiap kali lepas dia mandi.. sapu minyak yu yee atau pape minyak yg hangat utk baby.. sapu kat dada, belakang, tapak kaki, labu betis. utk hangatkan badan diorg so that susah nk kena selesema. tp kalo nk kena... tetap kena kan. cuma kita amal benda ni.. ikhtiar kata org. get well soon, baby

Husna said...

salam..

saya nak share pandangan sy based on experience sendiri.sebolehnya elak bagi baby makan ubat2 dari klinik.kecik lagi bby.kesian.biar dia lawan sakit2 tu sndiri.kita cuma bantu secara traditional.lebih baik dan semulajadi.

utk pngetahuan, ubat batuk mmg melegakan batuk, tapi utk sementara.ubat btuk membekukan kahak.thats why kita berenti batuk.lama2 kahak bertambah, nanti lagi teruk.cuba amik bwg putih, bakar pastu lenyekkan,campur minyak masak sket,sapu pada leher bby dlm 3x shari.insyaAllah.

utk selsema, sedut hingus bby.supaya dia senang bnafas.amik kunyit hidup gosok pasa lesung batu,amik air dia sapu kat batang hidung bby.insyaAlah hingus cepat kering.kalau tak sempat, beli ja Vicks Infant (penutup pink), sapu pada dada n blkg bby.

Semoga bby cepat sembuh ye. =)

Riena Haiqal said...

memang mula2 dengar orang2 tua kata suruh sedut tu geli juga la kan.. tapi demi anak darah daging kita tu, kna gak sedut.. sian dia susah nak bernafas.. tu ar yang susah batuk jer.. tak tahu nak buat macamana sebab baby ni tak leh dbg makan ubat.. semoga cepat sembuh Ye Mikail..

zuera+darweena said...

Cuba guna petua ni...perahkan limau nipis & ambik daun sireh celupkan ke dlm perahan td, sapukan pada dada & leher baby..

takpun sapukan kunyit hidup & kapur makan di hidung bayi..

cuba la, sbb slalunya baby kecik lagi, doc tak bg ubat...

nur amalina athman said...

Semoga Mikail cepat sembuh.

azizah :) said...

dugaan kak yer...banyak2 bersabar.. moga2 mikail cepat la sihat..

Zura said...

kan ade alat penyedut hingus...

YaYaNsMuM a.k.a YM said...

Kesian Mikail...Zie, amalkan lepas mandi, sapu minyak telon utk baby ke tapak kaki dan belakang badan Mikail.Ke dada as well.YM dulu pun mmg amalkan yang tu sebab yayan kan senang sgt dapat flu dulu.Lagi satu, jumpa dengan doctor, minta injection Pneumococoal.kalau baby bawah setahun kena ambik 3 dos.memang agak mahal satu injection, tapi utk kesihatan anak juga. Discuss dengan doctor ya!semoga Mikail cepat sembuh.amin..

Misz Mieza said...

Kesiannya Mikail.. Kecik2 dah kena batuk & selsema cani.. Hope Mikail cepat sembuh.. Nak tengok Mikail ceria..

CHU MAJORFLAVA said...

yobih kiut muka mikail...kdk ompuan mukanya...mudahan nya sehat cepat.pity mikail..;((