Cara Untuk Mengatasi Bengkak Susu... Cara Zie ni ea o_0




Entry ini KHAS utk kaum hawa je ea, guys ^_- Tp if uols (lelaki) nak baca gak...baca la. Senang nak tolong bini if bini menghadapi masalah bengkak susu ^_- Ni berdasarkan pengalaman zie ea uols...sakit giler wooo kena bengkak susu ni. Ternangis² kooo aku kena dulu..hehe. Cenggeng weh :P

...zie atasinya dgn menggunakan cara ini ^_- New mummy-to-be...better read this entry! o_0


1) Gunakan hot water bag
- letakkan area payudara yg sakit/bengkak. Utk cairkan susu yg beku. It help a bit la bagi zie. A BIT sahaja.

2) Minum Air Suam
--- Minum air suam ini pun salah satu cara zie utk cairkan susu yg beku kat dalam. Berdasaran pengalaman zie...lepas zie minum air suam, terus air susu kuar dgn jayanya...kehkehkeh. But STILL tak akan sembuhkan bengkak susu 100%

3) Suruh Je Baby Menghisap
-- Haa...cara ini sgtt sgtt berkesan. Tak kesan la sesakit mana pun payudara kau...tetap bagi je anak kau hisap. Kompom after dia hisap...bengkak susu tu akan hilang. Ajaib bukan? Utk zie...ini je cara yg sgttt sgtt berkesan. 

Hehe..cara last tu mmg zie guna sampai skrg. Kasi je mikail hisap sampai hilang sakit...terus tak nangis lagi kooo aku pastuh...hahaha.Hey guys...bukan senang taw perempuan bersalin. Sana sini okeh sakit. 

...so hargai kami. Thats all we're asking tho ^_-




P/S:
Zie akan copy and paste
tips ni n letak dlm blog
mikail ek. Senang uols nk
refer back nanti ^_-










Blog Pilihan Entry Ini :) 
::::::::::::
MUMMY FITRYNA IN DA HOUSE
-- Click SINI utk view her blog :)

:: (nak being featured in this section?
 Jadilah salah seorg drdp pengiklan zie :) 
Click ----> Here! utk lihat pakej ::






Zie MadinCopyright©

14 comments:

Aeen said...

ain letak helaian kobis kat breast...susut la sikit bengkak susu tu...so far cara tu ain gune..n bagi je baby isap...kurang ar bengkaknya..

Nieyxzha Hassan said...

Betuk3..itula cara yang paling berkesan..anak minum sampai kenyang..sekejap je..

De org letak daun kobis..

Izzati Asyraf said...

guna sikat pun ok..sikat dari atas ke bawah cik b.....

Ayu Firzara said...

zie...ada lagi...

- pam breast tu...dia bengkak sebab susu banyak, tak dikeluarkan...heeee.

- letak kubis separa bulat tu atas breast...kubis tu sejuk, nanti susu akan keluar dan breast pun tak sakit lagi...

;)

Mila Ahmad said...

pengorbanan untuk anak kan ?

zh-ena said...

ena dulu letak daun sireh yg telah dilayurkan atas ion bg kurang bengkaknya

MARIA LIZA said...

Untuk elakkan bengkak susu kenalah mencegah dari terjadi....iaitu susukan bayi setiap 2-3 jam atau pam susu tu sebelum membengkak...

My Life's Journey said...

trm kasih yunk ..lak kmk akan ingat tips ktk tok ..yayyyy

Anne mahli said...

terima kasih cos sudi share tips2 tok..perlu glak bagi kmk mommy-to-be tok..hehehe

Misz Mieza said...

Ooo.. Sangat berguna bagi yang belum ada pengalaman cam den nih.. Thanks for sharing Zie! ^_~

Uchi kay-f @hmad said...

emm...petua yg bagus...terima kasih tanpa segan share iyer...

azizah :) said...

iya betul.. kdg2 bengkak ni sebab baby tak myusu.. so caranya memang kasi je baby susu even sakit.. lama2 t akan susut.. tak pon pamm payudara tu..

Riena Haiqal said...

Memang Dugaan betul masa Bengkak susu ni.... Huh Boleh jadi demam

MYA EL QAYREENA AZRYAN said...

SAMALAAH PETUA ZIE TU YANTY BG ANAK HISAP JERK..SELESAI MASALAH...AHAHAHAA