Zie Sangat, Sangat Letih :(




Mikailll...mikaill. Kenapa tiap malam payah nahhhhh kau nak tido, nak :( Mama letih hari-hari begini sayang....Malam semalam adalah malam yg extra memenatkan bagi zie. Balik rumah, mandi, susukan mikail pastu tapaw makanan since zie takde tenaga dh nak masak...

...balik dari tapaw, mkn cepat-cepat, then bergegas bawa Mikail gi klinik (mikail batuk). Balik dari klinik, zie kena ke market beli barangan dapur. Stock dah habis. Sampai rumah, mikail mengamok, dia nak nenen.

...bagi nenen, then try tidokan dia. Almost 12 tgh mlm, baru Mikail terlelap. Hampir begitu lah rutin harian zie skrg uols. Bangun seawal 5am..kekadang 4am depends dgn Mikail lah. Budak tu bila dh bgn mmg tak nah tido lg...sampai jam 6am gitu. baru dia nak tido.

But zie lak...jam 6, dah start prepare gi kerja. Uwaaa...mencabarnya hidup jadi working mom uolsss. Kena lg zie ni berjauhan dari suami. Semua urusan, zie yg handle. Zie lah bapak, zie lah emak. Superwoman kooo aku uols :D


Seriously, i am too tired. Hanya 4-5 jam je masa utk zie tido setiap hari....














Blog Pilihan Entry Ini :) 
::::::::::::
Blog WAWA
-- Click SINI utk view her blog :)

:: (nak being featured in this section? 
Jadilah salah seorg drdp pengiklan zie :) 
Click ----> Here! utk lihat pakej ::








Zie MadinCopyright©

16 comments:

..DaK KeCiK.. said...

Sama lah ngan anak linda zie..mgkin dia nk beralih bulan kot ye la da nk masuk ke 5 bulan.malam2 mmg payah tido ada tu sampai trpaksa bwak naik keta br dia tertido.

Nazuha Nasir said...

wah..akhirnya kak zie muncul jgak yea :) biasa pepagi sampai ofis on komputer terus bca blog akak...tp yesterday xde lak entry dr akak sobsobss

Isteri kepada Suami said...

Assalamualaikum wbt..

Sabar byk2 zie..besar pengorbanan zie tuh..sofia nk nasihat lbh2 pn xdpt sbb xde ank..tp sofia as anak yg dibesarkan oleh ibu yg bekerja ni..buat sofia sgt2 appreciate pd ibu sofia..jasa n pengorbanan die xmampu sofia balas sampai skg..

insya-allah, anak zie akan rs benda yang sama nnt bila die dh besar..time tuh nnt zie sure rs terharu.. :)

regards,
Unsmiley

Dr Aisyah said...

Moga zie diberikan kesabaran menempuhi cabaran ini...

Siti Asiah said...

zie mang kene banyak sabar since ade bb tecik ni, kalau tak zie tensen jadinya...kuatkan semangat tau.mang tak mudah hidup PJJ ni...moga Dillah cepat dapat pindah ye Zie...:)

ArELeEz said...

mikail ajak main2, ek? he3..

Cik Nadz said...

he's so damn cute! putih mcm mak dia. zaman skrg mmg ramai yang jadi weekend husband & wife kan..zie boleh! wanita zaman skrg mmg superwoman!!hee

~zack~ said...

dulu irfan pun mcm tu zie...take time ckit tuk ubah timing tdo anak kita ni...cuba amalkan, dalam kul 9.30 ke, zie start bawak dia msuk bilik, tutup lampu, bobok die tdo n ckp kat die bebaik "dh mlm ni, mikail tdo ye, esk mummy nk keja"...hari2 zie buat mcm ni n nnti lama2 die akan adapt..awal2 mmg memcabar zie jdi mummy ni tpi nnti bila dia makin besar, makin senang jaga dia...hug n kiss kan mikail byk2 tau...

~♥dieyba_baby♥~ said...

sbr ey akak.. mmg mcbr pn.. diba nie lg la.. x thu mcm mne.. bdebar2 to be mom di usia muda :)..

genuine1224 said...

sabar dan jgn mengeluh. pengorbanan seorg ibu membesarkan anaknya tiada bandingan. smua ibu akan lalui fasa ni. masa baby, cara baby. dah besar nnt lain pulak jadinya. sekurang2nya zie masih ada emak utk bantu. just imagine org lain yg sorang2 jaga anak, without husband and family sebab tinggal jauh. dan imagine jugak ibu yg membesarkan anak yg oku contohnya. insyallah, bl zie enjoy dgn ur parenthood now, ianya akan jadi lebih mudah. kena tabah and kuat semangat. ingat apa yg kita buat ni utk anak and keluarga kita. insyallah, smua akan jadi mudah. 1 day, bl mikail besar, dia akan hargai ibu ayahnya.. ok? be strong dear

Super Nia Hana said...

zie, sabarlah,,itulah pengorbanan ibu

hana ms arissa kecik dulu pernah buat rekod 2weeks tidur sejam sejam je

huhuh

sekarang mmg faham mengapa syurga itu dibawah tapak kaki ibu

Misz Mieza said...

Adat jadi ibu berkerjaya ni macam tu lah Zie.. Kena sabar je lah banyak2 dgn ragam & kerenah anak2.. Tengah baby lagi ni memang penat sikitla.. Dah besar sikit sok2 okla tu.. =)

eVa said...

Tedah lok ktk zie.. Mcm ya kali semua yg pernah bergelar seorg ibu ow... Mejin Anak sampey lebih 5 adohey.. Nang besar pengorbanan.. Xpa zie.. Byk2kan rehat k

M.A.M.A said...

nang lumrah bila dah ada anak. agik syukur dpt tdo 4-5 jam. kmk dolok masa 1st baby, tdo ngak sejam jak zie, almost every nite coz baby puas tdo siang. pegi keja nang x sempat nak make-up, muka pucat, bdn lesu.
tp kmk x pnah merungut coz anak anugerah Allah, biar kmk x tdo, biar kmk x makan, as long as anak kmk terjaga & sihat sejahtera. mungkin berkat sabar, bila dikurniakan anak kedua, anak kmk ya nyenyak tdo malam, Alhamdulillah...

kmk ingat jadi housewife senang, x payah fikir hal keja, dok umah jaga anak jak. tapi secara jujurnya, jadi housewife adalah pekerjaan yg paling susah.

kmk bekerja before tok after graduate. kmk senior executive dolok. gaji stat dari 2. salahsatu tjawab kmk jaga staff di unit. kmk polah proposal utk dptkan projek, jumpa orang2 besar, meeting, staff sik perform, kmk & manager knak marah, nang berekot sia berekot ctok keja mek dolok.

nang stress tahap gaban, so bila after beranak anak kedua, isu kmk pam susu timbul, kmk decided to resign & now im a fulltime housewife. husband kmk la yg paling happy bila mek molah kptsn nak resign. nang dari 1st baby nya soh mek resign tp kmk refuse.

seriously, being a housewife 100 times more stressful. walaupun husband mek ada di sisi, tp nya keja carik rezeki, hal anak2, urusan rumahtangga nang kmk la yang uruskan. brg dapo xda, kmk beli, berangkut ngan nya 2 ya. anak2 demam, kmk yg mbak ke klinik even kmk sendirik yg demam, kmk driving ke klinik.

syukur coz ktk ada mak yg boleh tolong jaga. mcm kmk diam umah kedirik. semua polah kedirik, kmk demam, husband keja, paksa kuatkan dirik molah kerja2 rumah, jaga anak. time ya nang run2 nangis, tp bila ngenang ya adalah tggungjawab, cuba siapkan keja2 umah setakat yg mampu.

keja2 umah settle memang midnite zie, perkara terkhir yg dipolah adalah melipat baju. tunggu anak2 tido bok dpt melipat baju. bayang kan ktk even kmk dok umah ajak pun from 6am till 12am kmk xda rehat & xda baring.

bukan working mom jak yg tired, housewife pun cukup tired. but semua ya adalah pengalaman yg x akan dapat dilupakan.... sebab yalah Allah tentukan syurga di telapak kaki ibu.... :)

Dila Abdullah said...

bila dila da bersalin, dila baru terpk, mcm mana lau hubby dila berjauhan gan dila??? salute gile dgn uuuuu........ serius, dila tak mampu handle seorang diri...

azizah :) said...

sabar yer kak.. lumrah ibu bekerjaya.. itulah pengorbanan.. ada anak lain.. xde anak pon susah jugak..