Aduhai Anak.... Kenapa Tak Nak Makan Nie :(




Solid Food untuk Mikail. Bersemangat masakkan taw. Kali ini zie campur kentang dan ikan dalam bubur tu. Terpaksa campur sedikit garam sebab Mikail tak nak makan yg ori taste punya :( Pemilih anak aku ni taw..

So semangat ler buat makanan utk dia. But resultnya... hemprhhh

::
::
::
::
::







Kau tgk tu uols. Sensara nah muka dia makan taw. Tak tahu lah sama ada buat-buat nak muntah ataupun memang nak muntah. Ngade taw Mikail ni. Geram plak zie...huhu. Bila zie rasa, sedap apa. Hishhh....mati kutu dah zie nk bagi dia makan solid food :(

...maybe Mikail belum sedia lg kot utk makan solid food. Hemprhh...alamat jd bahan perbandingan org lagi lah kau anak oiii... hemprhhhh :(





Zie rebuskan pisang...bila di lenyek-lenyek, suap. Still...buat muka nak muntah. Tp bila di suruh nyonyot gitu, nak plak dia. Arghhhhh...MIKAILLLLL kau tu dgn besar dh, nak. Susu tu dah tak cukup utk pembesaran kau.

..haduiii, feninnn feninnn. Emak zie pun dh mati kutu gak camne nak kasi mikail mahu makan solid food. Yg berpengalaman...please help. Risau arr...












Blog Pilihan Entry Ini :) 
:::::: ::::::
Zie Madini™ Store
-- Click SINI Untuk membeli Kolagen
Asli, Eskinol, Korean Fashion Clothes,
Baby clothes/product and beauty products

:: (nak being featured in this section?
 Jadilah salah seorg drdp pengiklan zie :) 
Click ----> Here! utk lihat pakej ::






Zie MadinCopyright©

16 comments:

~♥dieyba_baby♥~ said...

mybe dia belum sedia lg kot akak..

Izan Ishak said...

zie... apakata join group ni kat FB 'Homemade solid food for your baby'. kat situ ada ajarkan camna nak mulakan solid food utk baby. biasanya start dgn puri sayur n buah dulu ye.no salt n sugar till baby 2yo...

Sue Saari said...

Salam zie...bila buat puree buah campur lah dgn susu badan...make sure puree tu x terlalu pekat...mula2 ni mmg kena bg cair2 jer supaya baby sng nak telan...if terlalu pejal tu yg buat dia xnk...and PLEASE jgn + garam...buah pnggang baby belum matang...cuba mix bubur nasi + carrot...carrot tu rasanya semulajadi manis msti Mikail suka...kita kena pandai pelbagaikan mknan baby ikut selera dia...baby Sue mmg x pernah tolak apa pn mknan yg dibuat sejak dia boleh mkn...mula2 takut juga dia reject....tapi bila buat puree buah + EBM mmg dia suka sb rasa susu kan....

zunirrah zamri said...

Zie cuba rebus kentang,carrot,brocoli, lenyek2 bagi mikail rasa dulu tengok respond dia.jangan bagi nasi dulu.sbb nasi ni berat sikit.cuba yg ringan2 dulu..
Jgn give up..caiyok2 zie..

~MaMa aUNi~

~daRLee ZuRiS~ said...

yang, ko dah try bg cerelac tak?
Sometimes budak2 prefer nestum2 nie.

shidah said...

zie, maybe mikhail kna mulakan bnda2 yg ringan2 dulu..mcm puree.....dah masuk 7 bln nanti bru start watkan dia bubur..n please..jgn letak garam atau serbuk perasa kt makanan anak kita..buatkan stok ayam atau stok ikan bilis..akan ada rasa lemak2 kat makanan dia nanti..pelbagaikan makanan n buat 4 days rules yer..mmgla mula2 baby akan x nak mkn nie..sm mcm MyNaufal..tapi kita as his mom nie, kena byk sabar melayan dia......klu dia x nak, stopkan dulu..pastu dlm 5 mnt, cuba bg lagi...

ShA-RiFa Al-Jamalullail said...

maybe mikail x ready lgi..its ok..slow2..cuba puree buah n sayur dulu..1 sudu each time, then tmbah kan skit2...

try beli plain organic rice ( bkn nestum ), campur dgn susu..pedulikan org yg nak banding2 tue...xde makna ny...stp baby lain2..

umair pun start dgn fruit puree n plain organic rice nie..maybe zie bleh cuba...sbb campur dgn susu kan so dia bleh terima utk permulaan

Zura Zue said...

dia nk makan kfc atau mcd kot...heheh

zarena heeney said...

cuba try nestum dulu..mana tau dia nak mkn yg tu

M.A.M.A said...

Zie, y not try nestum. Nestum bkn x bgs, cuma nya karbohidrat. Mun nestum x bgs, x lah nya d lulus oleh dak kementerian. Nestum brik time bfast jak. Nembiak blaja mkn suka nak manis. Utk mula2 ktk brik mkn skali sehari jak, x ngejut perutnya. Kmk pun dolok bagi anak mek nestum stat umwn 5 bln. Kmk salu consult ngn cuz kmk coz nya doc gnae & pakar budak.

Mun nk try nestum, plh ckit jak dolok. Yg pnting kta usaha. Step by step. Mun nya dah maok mkn, a month after ya leh try bubur. Sistem phadaman nya mok d monitor selalu. Gud luck.

Diari Hati Si Pari-Pari said...

awal2 ni try bagi puree buah dulu..cam epal merah, pear direbus, pastu blend bagi hancur. kalau pisang just blend kan...tak perlu rebus..sbb pisang mmg dah lembut...setiap baby lain citarasanye. kena try n error tengok apa yg dia suke & tak. jgn giveup k..

genuine1224 said...

maybe blm masanya mikail mkn. its ok. bby under 1y, susu tu dah cukup utk dia. makanan pejal cuma support dia je. dont wory eh? y not try kasi dia puree buah dlu. buat cair dlu. 1st dia nk mkn, jgn bajet dia terus suka and telan. bg anak mkn mmg memerlukan kesabaran. utk umo 6m ni, just kasi 1 meal je sehari. start dgn puree buah like epal, pear, betik or sayur2 like brokoli, peas, mcm tu. stim and blend halus. below 10m, jgn bagi lagi ikan. jgn susah hati anak xnak mkn. slow2. utk permulaan, 2 sudu dah cukup bagus. perut baby sgt kecik. 2 sudu besar tu pun dah cukup bnyk. its ok dia mkn sikit and kerap dari dia mkn banyak sekali gus. jgn ajar anak mkn dlm portion yg bnyk. xbagus utk perut dia. dont give up eh.
paling penting, no sugar and salt! tawar pada kita but no pada baby. susu pun tawar kan? klau blh avoid nestum. sbb nestum ada perisa and manis. klau dia dah terbiasa mkn manis, susah nnt. paling kurang sehingga setahun. lagi bagus klau dpt 2 tahun..

Syuhadah Razali said...

Adah ada baby umur 9 bulan..waktu mula jangan bagi ikan sebab ikan hanyir..just sayur macam karrot kubis bunga bay am..Yang sayurnya memang rasa manis bila makan...basal dapat makan 3 4 soap until permulaan Sudan cukup bagus...

Chocolattehouse said...

buat masa ni just bagi puree jer
ikan tu mcm hanyir skit,

mahirahm said...

Coba ktk berik nya mkn beras huma..masak makey api kecik sampey beras ya anco n lembut..or ktk blend beras dolok,rendam semalaman baruk rebus..mok nkah sayo boleh juak tapi blend dolok sayo..k..mcm carrot,labu..mun mok nyuroh rasa manis,nkah kurma d blend halus2..kurma bgs k penghadaman bah n for otak juak..sambil ya mengamalkan sunnah..good luck!

nini said...

Sama la anak kita zie....x mau makan dah...fully bf ja...da 7m....huhu