Solid Food Mikail Yang Pertama :)




Tadaaa!!! Inilah dia solid food pertama yang zie bagi kat Mikail :) Zie bagi dia kentang je dulu. At first ingat nak bagi Mikail Sweet Potato...tp tak sempat lak nak beli coz sudah keletihan giler disebabkan perjalanan jauh.

...tgk kat dapur still ada kentang. Pe lagi...rebus je lah. Heheh. Rebus sampai lembut taw.








Once dah lembut, lenyek-lenyek je dgn mengtaste ^_- Lagipun...menurut doktor, bahan perisa tak elok utk buah pinggang baby.
gunakan sudu dan penapis. Hehe. Menurut doktor, jgn letak bahan perisa taw. Biar baby makan yg ori 
...coz umur dorg belum boleh terima semua tu. Menurut doktor lagi...bubur + kicap dan Nestum, a big NO NO ek. So jgn malas-malas ye para ibu....hehe.







Tgk mikail ni uols...once perut dia dh kenyang, pe lagi...ajak zie n mak nek dia bergurau ler jawapnya. Happy nah je dia gelak tu. Hehehe. Segala penat lelah hilang mcm tu je bila dengar gelak tawa anak :) Penghibur hati zie si Mikail ni taw.

....walaupun kadang-kadang dia sangatttt lah bossy. Hehe









Blog Pilihan Entry Ini :) 
::::::::::::
Blog WAWA
-- Click SINI utk view her blog :)

:: (nak being featured in this section? 
Jadilah salah seorg drdp pengiklan zie :) 
Click ----> Here! utk lihat pakej ::








Zie MadinCopyright©

4 comments:

zarena heeney said...

alahai bg tu jea ker
tapikan zie try seacrh mcm2 solid food blh bg pd anak...mcm2 ada tau

genuine1224 said...

mmg ada mcm2, tapi utk bby 6m,ada jadualnya.ikut step supaya perut baby xterkejut tiba2 masuk makanan mcm2 kan?
bagus zie buat sendri.bukan susah pun.utk anak,better buat sendri.biar dia rasa air tangan ibu dia.cuma kentang xsesuai utk permulaan.better bg buah2an like epal,avocado.stim is better than rebus.bus sokay je.guna kaedah 4days rule means makanan yg sama utk 4 hari utk kita tau baby ok tak dgn sesuatu makanan baru.manalah tau,xsesuai,kembong or jadi rashes..gud luck

Isteri kepada Suami said...

Assalamualaikum wbt...

wahhh lepas nih lg cepat nampak die membesar..dah boleh makan yer..hehe pasnih dh jadi handsome boy pulak hehe


regards,
Unsmiley

ShuhaidaSaad said...

dah besar dah anak kak zie. comel lak tu. meh nak picit pipi tu.hahahaha