Kesian Baby Mikail...




Gara-gara cuaca terlampau panas lately nih...mikail kena "overheat" koo uols. Sudahnya Mikail kena ruam panas yg sgt serious kat belakang dia. At first weols ingat dia kena "gerumut" (err...dlm bhs malaya, tak tahu plak gerumut tu di panggil apa...hehe)

...tapi bukan arr. Memang kena ruam panas gara-gara cuaca terlampau panas sejak dua menjak nih. Memandangkan kulit badan mikail ni sgt sgt sensitif...harus bawa terus ke child's specialist.





doktor kat Child's Specialist tu bagi lotion Cetaphil ini je utk ruam panas dia and a few medicines (sebab mikail kena demam n flu gak). Punya lah bapak giler mahal lotion ni uols. Iyer iyer je nurse kat ctue puji lotion ni sgt bgus...

...a'ah, "bagusssss lah sgt" sampai meraung anak aku selepas beberapa minit di sapu. Dah cakap kat doktor awal-awal lagi yg kulit Mikail sgt sensitif...awat entah bagi lotion yg bapak giler mahal , in the end langsung tak boleh pakai...hemprhhhh...

Sudahnya...Zie mengiyau di FB je mintak pertolongan kwn-kwn  yg berpengalaman. Pelbagai jenis ubat yg dorg syorkan...hehe. Sgt menghargainya... :)







Dalam banyak-banyak ubat/produk yg di sarankan, zie putuskan utk try sabun Baby Sebamed ni. Ramai yg sudah ada pengalaman kata sabun ni sgttt bagus utk baby yg kulitnya sgt sensitif. Zie try guna Sebamed bar dulu lah...tengok camne.

...if tak sesuai gak dgn mikail, akan try produk yg di sarankan oleh uols yg lain. Akan try satu persatu sampailah jumpa dgn produk yg sesuai utk si manja zie tu..hehe. Tp harap sgt sabun ni sesuai dgn kulit mikail.

...Kesian anak zie tu. Tak sanggup rasanya tgk dia dlm keadaan kegatalan dan ketidakselesaan. Sedih tgk bila Mikail nangis-nangis disebabkan ruam panas yg jahat tu...huhuhu :(









Blog Pilihan Entry Ini :) 
:::::: ::::::
SWEETEST JUNK BUNDLE
-- Click SINI utk view her blog :)
Jom beli pakaian bundle secara online.
Murah² taw ^_-


:: (nak being featured in this section?
 Jadilah salah seorg drdp pengiklan zie :) 
Click ----> Here! utk lihat pakej ::






Zie MadinCopyright©

8 comments:

Izan Ishak said...

siannya mikail... k.izan pun tak berani nak sarankan mana yg bagus zie sbb kulit anak2 ni tak sama kan. k.izan doakan mikail cepat2 sembuh.

Patricia Charles said...

Jerumut = German Measles

See?? Kamek yg tua bangka tok sampey potong rambut, badan kamek penuh ruam, lebam2 mirah koatan panas gilak cuaca nektok, apatah lagi baby Mikail wuuuwwuuu siannya baby.

coba berik mandik aik ramasan daun sirih Zie, mcm kita merik orang demam panas mandik. Mun mak mertua kamek, nang dilumurnya badan baby ngan tepong jagong (ubat rash).

Mr feckry said...

wa rase ni masalah air ni

Cik Nadz said...

ololo..kesiannya mikail!! Mcm mane kulit dia boleh jadi sensitive?? Zie, dinasihatkan jgnla mandikan mikail guna sabun pape sbb baby kulit masih nipis. Sabun kan byk bhn kimia..Hope mikail cepat sembuh ye..

shehan ismail said...

Ruam pns biasa tjadi especially klu bb lps demam. Mmg normal. Atau org kata cm campak sekam. Penuh badan. Leh guna natural produk sbb natural produk je yg safe utk kulit yg super sensitif. Leh guna either moogoo atau buds. Leh gugel info. Even grup natural healing for asthma allergies n eczema pn ada kt fb. Sila jenguk ok..

shehan ismail said...

Ruam pns biasa tjadi especially klu bb lps demam. Mmg normal. Atau org kata cm campak sekam. Penuh badan. Leh guna natural produk sbb natural produk je yg safe utk kulit yg super sensitif. Leh guna either moogoo atau buds. Leh gugel info. Even grup natural healing for asthma allergies n eczema pn ada kt fb. Sila jenguk ok..

Ibu Dhia Danial said...

siannye.. anak kedua saye plak ekzema.. cethapil ni mmg utk kulit sensitif n ekzema dan mmg harganya mahal.. sebamed pun ok sebab anak sulung saye kulit sensitif, dulu mmg dia pakai sebamed je.. tapi yang second baby ni tak jalan pulak pakai sebamed ni..

Rosmiza Ali said...

Jerumut? Apa tu? Huhu.. Kesiannya Mikail.. Mesti sangat tak selesa kan dia nak2 bila berpeluh.. Harap2 sabun sebamed ni okay dengan kulit Mikail..