Air Kelapa Petua Ubat Jerumut a.k.a Small Chicken Pox






Hehe...inilah dia ubat tradisional utk sembuhkan Jerumut a.k.a small chicken pox. Orang sarawak panggil jerumut...ianya macam demam and badan berbintik bintik merah. Rasanya dalam bahasa BI small chicken pox dipanggil :)

...hari tu request husband ambil emergency cuti 2 hari utk jaga Mikail sebab zie tak dapat nk ambil cuti seminggu. tu yg bergilir cuti dgn hubby.





Oh ye...berbalik kepala kelapa ni. If baby uols terkena jerumut ni, since tak ada ubat di bagi melainkan losyen khas utk jerumut (memandangan kulit mikail sensitif...tu yg tak dpt sapu losyen tu)... inilah kaedah cara tradisional...guna air kelapa.





Air kelapa hendaklan diminum dan di mandikan kat baby uols. Seriously uols...cepat kooo sembuh. Alhamdulillah....mikail dah bebas dari jerumut. Kesian taw time dia kena...ruam seluruh badan. kena plak gigi gerham dia 2 sekali tumbuh...

...bertambah tambah ler sakit mikail. Kesian anak mama. But now...alhamdulillah. Mikail kembali sihat. Cuma satu je yg meninggalkan kesan...selera makan dia. Aduhhhh...sejak sembuh dgn jerumut, tak nak makan sgt koo dia.

...nasihat please uols. camne nk buat mikail berselera makan cam dulu lagi. bagi vitamin, sudah. masak sedap sedap pun sudah. Dan mikail memang zie tak bagi makanan ringan a.k.a jajan. Risau dgn selera makan mikail skrg :(










Blog Pilihan Entry Ini :) 
::::::::::::
Blog Izza a.k.a SweetHoney86
-- Click SINI utk view her blog :)

:: (nak being featured in this section? 
Jadilah salah seorg drdp pengiklan zie :) 
Click ----> Here! utk lihat pakej ::



Zie MadinCopyright©

5 comments:

sYiRa LoKMaN said...

sedapnyee..segar !

~♥dieyba_baby♥~ said...

tqq akk sharee

Rosmiza Ali said...

Try bagi mealshakes shaklee utk tambah selera makan bdk2 cani..

uchi kay-f Ahmad said...

petua ni mmg bagus...lagi bagus mkn isi kelapa muda ni sekali gus .......

MissNadia said...

aah betul apa rosmiza cakap.. adik ipar pun guna milk shaklee, memang berkesan. anak berselera makan