Buah Engkalak



Alhamdulillah.... colleague zie baru je balik dari kamnpung dia kat Sarikei. Dia bagi buah engkalak utk zie sebagai buah tangan dari kampung. Awwww...thank you, Miss. Wong. My favorite buah ni. Hehe. Sekilo dah seorang makan taw. hahaha






cara zie makan, macam masak buah dabai. rendam dgn air panas...toskan then campur dgn garam then makan :) Sesetengah org akan pukul² kan buah tu jadi lembik and makan gitu je. So far zie tak pernah try. Dari kecik dah biasa makan berendam bagai...so let it be :P

Oh ye, for sure readers dari Malaya, kebanyakkan uols tak tahu dgn buah engkalak ni kan? One of exotic fruits in sarawak, babe ^_- Dan ianya adalah kegemaran zie...slurppp slurppp









3 comments:

Hanis Amanina said...

boleh try buat jus or smoothie :D

Puteri Kayangan?@#$%???? said...

Lamaknya c mkn buah engkalak tok .. berlenak ..kalah dabai hihi

Rosmiza Ali said...

Buah engkalak? Tak pernah dengar & tak pernah makan.. Apa rasa dia Zie? Buah dabai pun x pernah dengar.. Hehe..
RosmizaAliDotCom™