Chilled Cheese Cake by Chef Zie




Ceaaa... chef Zie lah sangat. Hehehe. Minggu lepas kerajinan plak nak buat chilled cheese cake. Oh ye, chilled cheese cake ni yg org selalu sebut non-baked cheese cake tu. Sebetulnya utk panggil adalah chilled bukan non-baked. Hehe... kawan Zie yg duduk Australia yg explain dgn Zie dulu.

...dok gitaw dia non-baked non baked... blur gak dia. Bila zie show kan... rupanya mat salleh panggil chilled. Okay... learn something new, kan. So zie shared it with uols gak. Sharing is caring  ^_^ Hehehe



Ni resepi dia ye:

1 kotak Philadelphia Cream Cheese
1 bungkus Tatura Cream Cheese (selalunya zie guna Nestle Cream Cheese 1 tin kecil. Tadi takde plak...tu pakai ni)
1/2 tin kecil susu pekat (ikut rasa masing2 ea)
Oat utk tabur lapisan (boleh ganti dgn horlick or milo if tak suka oat)
1 bungkus Salt cheese biskut

Cara-cara :-
☆ Gaulkan cream cheese bersama dgn susu sehingga sebati
☆ Lapiskan lapis demi lapis biskut tadi. (mcm selapis cream yg digaul tadi... lepas tu tabur oat/horlick/milo. then lapis dgn biskut lagi. repeat step sampai habis...hehe) 
☆ masukkan dlm peti sejuk sekurang2nya 6 jam sebelum di makan.

Tadaaaa...gitu je cara membuat chilled cheese cake ni. Senang je kan. Janji ada mixer...lepas tu pejam mata je buat.. Yg tak pandai buat kek mcm Zie ni pun akan automatik jadi pandai. Hehehe. Plan nak buat utk raya gak nanti...

....dapat gak save sikit duit utk 1 jenis kek...hihi







1 comment:

surizan abdghani said...

Ini org kita panggil cheesekut kak.cheese cake ni bnyk jenisnya.yg non baked cheese cake tu lain.