Leganya Tak Perlu Daftar Dengan SSM




Minggu lepas bila Zie terbaca status dari laman rasmi SSM mengatakan akan saman mana² peniaga online yg tidak berdaftar... terus cuak ow. Dalam fikiran memang nak buat pengumuman di FB page online store Zie nak tutup je online store sebab urusan pendaftaran tu rumit... 

....nasib tak buat tindakan melulu. Better check dulu dgn pihak SSM.





So, Zie mesej dorg secara peribadi. Ni zie nak puji service dorg reply mesej Zie. Tak sampai pin 10 minit, terus reply koooo. Whoaaa!!! Tip top you service dorg. Akhirnya kecurigaan terjawap. Peniaga online dari Sabah dan Sarawak tak perlu berdaftar dengan SSM.

...utk Sabah & Sarawak, hanya perlu daftar peniagaan online di LHDN je. Terus lega kooo Zie baca reply dorg. Since LHDN tidak setegas SSM... nanti² je la Zie pi daftar. Nak kena tanya LHDN dulu sama ada lepas daftar perlu submit account report setiap tahun utk income tax  ke tak.

Kalau ye, tak kuasa nak daftar. Baik tutup kedai je. Untung bukannya beribu pun sebulan. Kalau tak perlu, dan hanya bayar tax (org kalau berpuluh je bayar setahun).. nak aku. Hehe.Apa apa pun, utk peniaga online dari Semenanjung... uols ada 2 pilihan.

...daftar dgn SSM ataupun "gulung tikar" if tak nak kena saman. Pape pun, good luck ye uols





8 comments:

Mizz Coki said...

Zie, dolok kamek duak laki mek mmg ada company, tapi sik di renew lesen gila apa.. hahaha so.... pergilah ke LHDN sidak dengan ringan tangan menolong, yalah tek.. sik perlu SSM , di LHDN cukup jak. and.. the best part, RM75 jak byr and boleh pakey alamat rumah yahooo! 26hb tok kamek duak pegi collect lesen. Syukran, dah register dah.

izyantyPersonalTaste said...

salam...kalau daftar ssm senang je, isi satu borang n bagi salinan ic on the spot siap hari yang sama. guna alamat rumah je...aritu daftar time promosi 5th rm 50 je :).kalau daftar sdn bhd baru susah sebab syarikat besar...bisnes online just pakai yg biasa2 je. kalau belakang collection jualan kita terhad utk pakain n eksosori je.

Rai OurKizuna said...

owh.. kena daftar LHDN ye.. untung bukan banyak pun kan..

Shahida Dzulkafli said...

Aduhai.. macam-macam..Bukannya untung puluh2 ribu pun..

Nadia Rajami said...

yalah kak zie, tks for sharing, kmk pun bok nak start try bisnes on9, tp dropship jk dlok tok. mun cmya, xpyh bingong glak.. hehe.. mun ktk dh reg kt lhdn, guide cara2 nya, k!.. tengkiuuu... hehe

Fendi Rocka said...

untuk yg di semenanjung, tak susah pun untuk mendaftar, cuma kena luangkan masa sahaja

Fendi Rocka said...

moga sukses dengan biznes

Zaidalifah Hussin said...

Good Info :)