Tutorail Buat Riben Bahu (Mengunakan Kain)




Hehe...skrg ni Zie dah start beriben kraf balik ^_^ Kali ni buat reben brooch utk bahu ^_^ Yang dalam gambar yg Zie pakai tu adalah my first creation of shoulder ribbon brooch... hehe. Part ekor reben tu ada cacat sikit.

...kurus plak :P Sepatutnya sama size dgn kepala riben :D Ok uols, ni Zie kongsikan tutorial camne nak buat shoulder ribbon brooch ek.



Jahit setiap sisi kain tersebut. Kain ada 2 lapis ye.

Mula² potong dan jahit je kain yg berbentuk segi empat sama ni. Size ikut suka uols lah ea. Memandangkan masa tu tak jumpa kat mana Zie letak pembaris... so ukuran takde buat ek. Hehe. Benang plak, zie main taram je guna benang hitam.

...tak kesah sebab nanti akan di terbalikkan.




Gunting sedikit di bahagian tengah.



Supay uols dah terbalikkan kain tersebut (rujuk gambar). Kiranya yg berjahit, akan di dalam.




Ginie lah jadinya bila di terbalikkan. Disebabkan kain jadi renyuk, hendaklah uols seterika terlebih dahulu ye. Baru kemas :D




Lepas seterika, lipat kain dan ikat di bahagian tengah :) Jenis lipat reben, tahu kan? Kalau tak tahu, boleh je cari tutorial lipat riben di youtube ek ^_^\




Done bahagian kepala, skrg nak buat bahagian ekor plak. Kalau nak result ekor kurus mcm yg zie buat ni, boleh je size lebar ukuran separuh dari lebar kepala riben tu. Kalau nk ekor jadi gemuk², samakan ukuran lebar dgn kepala riben tu ek.

...panjang plak... ikut sukar uols lah nak ekor dia panjang mana. janji nampak comel :P



Tadaaaaa!!! Siap sudah. Tinggal nak gamkan pin je lagi :D Kalau uols nak jadikan klip rambut, gam je clip rambut. Kalau nak jadikan getah rambut, tempek getah rambut. Mula² Zie ingat nak letak batu manik kat tengah² riben tu.

...tapi nampak tak comel plak. Better lagi kosong macam tu je :D


Ni plak projek minggu lepas :D Hanya dapat siapkan 2 riben je...huhu. Kalau guna mesin jahit... kompom laju je siap. Ni zie guna jahit tangan. Sebab tu makan masa nah... huhu. Yg ni hasil daripada ekor kelebaran sama size dgn lebar kepala riben.

...comel kan kan. Hehe. Selamat mencuba, uols. Lama tak buat tutorial utk kraft :D






6 comments:

yoorin melacolea said...

wah..comelnye.. boleh buat business jugak ni.. comelll

LanaBusyBee said...

hi zie...ya Allah lamanya tak singgah blog zie ^^...anak zie pun dah besar eh....sejak lana ada anak, jarang berblog walking dah ha...apa2 selamat menyambut bulan puasa yer ie ^^

ComelComot said...


Assalamualaikum.. salam singgah..

http://comot-pink.blogspot.com/2015/06/testimonial-reserve-kembalikan-awet.html

Jemput baca review saya sendiri tentang REserve

Puteri Beribiru said...

kreatif ek..rajin buat benda2 kraf ni..
comel dan cantik =)

Zaidalifah Hussin said...

Cantiknye Zie...
kreatifnye :)
nak buatlah nanti

Butik Faida said...

Serius comel!!! :)

Lama tak tinggalkan jejak kat blog Zie ni especially semenjak saya tukar url blog from http://brainy-faida.blogspot.com to http://brainyfaida.blogspot.com hehe. Tapi sebab riben ni comel sangat terasa nak tinggalkan jejak pulak.

Maybe saya boleh buat jugak riben ni untuk letak di blouse. Kemas sangat Zie buat!!! :)