Chan Klinik -- Klinik ATAS



Sambungan dari entry --> Borneo Medical Centre : X-Ray Nenek (click to view), dari Borneo medical centre, weols terus ke Chan Clinic. Bila zie tengok jak sudah hampir jam 12 tgh hari, pe lagi... memcut dengan jayanya. Hehe.

...mula-mula zie hanya ambil cuti separuh hari. Memandangkan drag sampai ke tengah hari, takut rush sgt... so Zie whatsapp je Ms. Lu inform dia Zie ambik 1 day off je. Nasib dia tak banyak songeh. Huhuhu.




Dr. Chan sendang tengok X-Ray result nenek. Sangattt sanggat bad result nenek katanya. So Dr. Chan terangkan pada Zie kebarangkali nenek sdg menghidap 2 jenis penyakit. Sama ada T.B. atau pun cancer.

...Dr. Chan kata, harap harap T.B. sebab T.B dapat cure dan tak teruk sgt. Ambil masa 6 bulan on medication. If bukan T.B.... then weols terpaksa perform sekali lagi x ray, whole body, utk cari apa yg tak kena dgn kesihatan nenek.




Bila Dr. Chan habis periksa nenek, Dr. Chan cadangkan Zie bawa nenek ke Poliklinik, kat special kes bahagian. Klinik ATAS nama ringkas poliklinik yg khas utk pesakit T.B. Nenek kena perform kahak test.

...masa tu memang weols semua harap sgt dia kena T.B. dan bukan kena cancer. At least 6 months je kan. Kira cepat ler sikit sembuh dari cancer. Memandangkan habis dari Chan Clinic sudah lunch hour. So weols pernah makan dulu.






Habis makan, weols terus ke Klini ATAS. Sampai situ jam baru je pukul 1.30pm. Klinik buka at 2pm. Haa.. ni zie nak puji dn kakak yg bertugas kat Klinik ni. Sangat peramah dan helpful u know. Hehe.

...sepatutnya masih time rehat dia... but still dia layan weols dgn senyuman di bibir. Suka sgt kat kakak ni. Inilah baru dinamakan ikhlas bekerja. Keep it up, kakak! :)






Ada kes actually bila weols ke bilik No. 5 ni... bahagian makmal. Malas nk bising lagi. If uols ada baca status Zie di facebook pada masa tu, tahu lah uols apa kes. If takde baca, mls nak story balik. Wat sakit hati je...huhu

...di pendekkan cerita, yup... betul tekaan dr. chan, nenek zie kena T.B :( But at least syukur lah kan bukan kena cancer :) Bila nenek dah di sahkan T.B. Weols terpaksa check gak. Serta dgn mikail mikail kena check. hehe.

Cute je gmbar X-Ray dia. Kecikkk je paru paru. Hehe. Ye le kan, if besar gedebak paru paru dia mcm org dewasa, awal aku cabut lari. Hihi. Apa apa pun, syukur alhamdulillah. Result weols semua negative. All of clean dari T.B.

Cuma buat masa 6 bulan ni and onwards, terpaksa kuarantin kan nenek. Terpaksa asing2kan  bekas makanan dia dan terpaksa gak jauhkan dia dari Mikail. Utk weols plak, 8 bulan selepas ni weols kena buat check up lagi. 

...next appointment utk weols will be bulan 5/2016. Hehe. Lama lagi. Apa apa pun, semoga cepat sembuh nenek. Tak nak hantar nenek balik kampung lagi. Susah dia kampung. Makan minum pakai takde yg nak jaga elok elok. Biar je lah nenek habiskan sisa hidup dia dgn weols.

Walaupun berbeda agama dgn Zie dan keluarga, tp darah weols still sama. Agam je berbeda. Hubungan darah daging tidak. Insya'Allah akan jaga nenek sampai bila bila.




2 comments:

Nieyl said...

Alhamdulillah...
hanya TB..semoga nenek cepat sembuh...
semoga Allah panjangkan usia nenek...
diberikan kesihatan yang baik..Amin...

echa takashimaya said...

get well soon nenek zie. setuju agama berbeza tak halang kite daripada terus buat baik :)