Stim Wantan Terus Jadi Wantan Goreng ... Ooopsss!




Yuuuhuuuuu uolsss. Meh zie ajar camne nak buat Steamed Wanton. Walaupun di penghujungnya....krekk krekkk **bunyi cengkerik** Hahaha. Wanna know why?... well, baca sampai habis lah weh entry ni. Jalan mim alif lam sin, MALAS! hehe

...pertama kali buat wantan ni taw, noks. Aharkss



Bahan² Zie guna minced chicken (senang tak perlu kau nak mencincang lagi), Udang, Carrot, Shiitake Mushroom, Sengkuang, Bawang Merah, Bawang Putih dan perasa secukupnya dan letak sedikit tepung jagung.

...semua bahan kau cincang je ea uols. Untuk udang, kau jgn cincang lumat sangat. Mcm Zie tercincang lumat...huhu. Nama lagi 1st time kan. Lepas cincang semua, gaulkan semua bahan.



Zie guna dumpling pastry. Haaa ni yg buatkan steamed wantan zie jd tak menjadi. Sebab salah guna kulit pembalut coz wantan pastry tak jumpe²..huhu.. Ingatkan boleh je guna sebab consider dorg sama "family" maaa. hehehe.Rupanya... hampeh. Hahaha.

2nd time guna nanti akan guna betul² wantan pastry.



Haaa letak di tengah² lepas tu basahkan guna air di sekeliling wantan tu sedikit. Then lepas tu lipat separuh... then cerutkan tepi² dia.




Akan terhasil mcm ini nanti.



kemudian, steamed selama 15minit or sampai kau tgk wantan masak.




Tadaaa!!! Wantan ku yg berubah menjadi warna kuninggggg. Uwaaaaa. Sebab guna salah wrapper. Mencik nah. Dumpling Pastry tu elok utk buat Siew Mai sebab dia jenis pejal sikit bila dah masa :(




Well... disebabkan tak nah membazir, zie goreng dia. Sedap gak kooo. Terus jd wantan goreng, hehehe :D



Mengunyah sambil layan Dragon Ball Z anime... layan kooo. Hikssss






1 comment:

Amanda Suria said...

Janji boleh makan kan zie...hehehehe