Pertama kali Ambil Dia Lewat :(





Gara gara hujan lebat semalam, terus sampai kat tempat tadika Mikail lewat giler. Over pukul 6pm Zie baru sampai. Sana sini kooo traffic jammed kat bandaraya Kuching ni. Nasib Zie balit awal setengah jam dari staff yg lain.

...kalaulah balik mcm biasa (5:30pm)... kompom sampai kat tadika dia jam 7 malam...confirm! :( Susah hati Zie taw. Pekara yg Zie risaukan terjadi...dan akan terjadi lagi sebab memang tak dapat nak elakkan.



Kesian anak mama ni. Sampai je Zie kat tempat dorg tunggu parents sampai... Zie tgk dari jauh lagi dia dah kenal kereta Zie masuk and rebut rebut nak salam dgn Cikgu yg jaga situ. Bila Zie keluar and nak ambil dia... Zie tgk muka dia sedihhhhhh sangat n mata berlinangan air mata gitu.

...tak nangis, tapi berair mata. Kata cikgu yg jaga dorg tu... dia asyik tanyak kat dorg (ada 2 org cikgu jaga), mana mama Mikail. Aduhhh....sungguh kooo uols, rasa nak menitis air mata Zie. Maybe bagi uols, ambil lewat dari sekolah adalah perkara biasa je.

Tidak pada Zie. Zie sangat protective when it come to Mikail. Dulu Zie upah kawan Zie utk ambil dia (kwn yg zie percayai), tp sayangnya dia terpaksa stop ambil sbb dia dah ada buka bisnes sendiri. Nak kasi mikail balik guna van sekolah... Mikail still kecik lagi. Baru je 3 tahun 7 bulan je umur dia

Mana lah reti nak naik van. Bukannya driver van tu nak ambil sampai dlm kelas pun :( Syukur boss Zie sgt perihatin, zie benarkan Zie balik setengah jam awal if ambil anak. Apa apa pun, sgt rasa bersalah ambil dia lewat.

Harap nanti dia faham, mama dia kerja (husband outstation selama sebulan...thats why)... and why mama dia lambat ambil dia. Tapi Zie akan lakukan sebaik mungkin utk ambil dia on time. Kalau boleh tak nak bagi dia tunggu sejam lebih lagi...




6 comments:

Umie Adli said...

siannya nangga mukanya eh. yalah zie. kadang2 sik dpt elak balit lambat. kamek kadang2 meeting kul 6.30 baruk ambik. lom masuk jam gik

mamaelly said...

kamek dr simpang 3 kul 4.30..sampai skolah anak kul 5.15..nasib cpt..pun risau sbb jlan jem.nasib kat Kuching.kalau kat kl jem tak gerak mcm tu dekat sejam lbh baru jalan

Zie Madini said...

UMIE ADLI
-- yalah tek sis. Kmk pun ever juak meeting drag sampei kol 6:30 kdk ktk ya. ya nyuruh nyawa mek binggung tok sis. Cun gilak bapak nya outstation for a month :(


MAMAELLY
-- kann sis. teruk gilak jem marek. hujan lebat gilak :(

izzatul azma mohd asri said...

Alahai sedihnya.. aku betul betul paham bab ni. Aku awal awal kerja dulu culture shock dengan bidang ni, memang hari hari balik lambat. Memang lambat gila, sian anak aku :( bayangkan OT sampai RM200++ memang stok pukul 8-9 malam..

Tapi sekarang dah awal, on time je aku balik. pukul 6 dah sampai taska :) tapi itupun Kasih complain jugak Mama lambat haha tu tak boleh nak buat apa dah la dah memang waktu aku balik 8.30

Aku doakan dipermudahkan urusan ye.. jadi mak bekerjaya ni memang kena korbankan perasaan sket kan :(

husna zahidi said...

aloloo.. takpaa dah besar nanti sure dya faham kan, mikail..:)

Zie Madini said...

IZZA
kannn yunk. Aku kalau OT, terpaksa stop dulu kejap...kluar ambik dia n lepas dtg opis lagi sambung kerja. Tu kalau OT. Kalau dalam meeting, takkan nak kuar meeting kan. Coz aku kalau masuk meeting skrg ni drag sampai berjam²...uwaaaa.

tu yg aku risaukan. But still... nak ambil dia on time. On time sgt tak gak dapat coz dia balik jam 5pm. aku mintak boss adjust time kerja aku 8am-5pm dah skrg. dulu 8:30am - 5:30pm...huhu

delima ibu bekerja kan, yunk