Raya ke-3 --- Raya Open House Kami



Tahun ni raya, weols buat Raya Open House pada hari raya ke-3. Selalunya on 2nd day of raya. Tapi time tu, husband tak dapat mintak pelepasan utk balik dari OPS sekejap once dah habis shift duty. Hanya hari raya ke-3 je baru dia dpt mintak pelepasan balik...

ditambah lagi semua adik beradik Zie buat Raya Open House on the same day gak. Tu yg tahun ni decided utk tukar ke 3rd day of Raya. So that adik beradik takde alasan utk tak dpt datang. Hahaha. Bijak tak cara i. Hahahaha.




Kesian, raya tahun ni 100% zie handle sorg diri tanpa pertolongan husband mahupun emak. Husband kan on duty...huhu. Emak plak kebetulan on Raya's eve ibu jari kanan dia terkena infection, bengkak dan bernanah. So tak dpt ler dia nak tlg hiris itu ini.

...jaga mikail je lah dia. Tu yg zie 100% semua buat. so masak yg simple je lah. No rendang²...haha





Budak kecik ni, jam 3am kita siap. Jam 3am gak dia baru masuk tido. Mata dia segar bugar je. Nak kata tidur siang pada sebelah siang, tak jugak. sebab dia excited mengacau. Hahaha. "Menolong" katanya. Huhuhu.





3 simple dishes menu utk Raya Open House kami sekeluarga. Ingat nak buat nasik himpit, but boleh plak terlupa nak beli nasik himpit instant...huhu. Hidang nasi biasa je lah dgn tetamu. Hihi



Black Pepper Beef

Ayam Masak Merah
Ada story sebenarnya di sebalik ayam masak merah in where sudah ala² Ayam Kari jenis tak berkuah. Hahahaha. Sebab, kehabisan sos! Jam time tu dah around 1am. Nak ke 7E... mls plak nak drive pepagi buta. Lagipun bahaya koooo perempuan drive mlm² seorang².

...pepaham je lah dgn zaman skrg ni. Hmprhhh. Sudahnya ambil serbu kari, utk "memerahkan" coz punnn takde serbu cili. huhu. Sedih seyyy. Ini je lah yg payahnya bila husband not around :( What to do kan. Kerja.




Seafood Mix-Vegies




Hehehe...sempat jugak weols sisters ni bermaaf²an. Coz time 1st day raya tak sempat nak mintak ampun maaf sebab kak mida rushing nak pergi ziarah kubur dan ke rumah family-in-laws dia. Tu yg time Open house ni bermaafan sebelum tetamu yg lain sampai. haha

...love u so much my one and only sister!




Boss Kak Mida a.k.a his business partner also. Thanks for Coming! Seronok tgk dia makan.



My long lost friend yg buang batu! Hahaha. Kidding! Di suruh datang, baru hendak datang budak ni taw. Lawa seyyyy tunang dia :D Thank you for coming, Tebu dan Dayang yg cantik :* Thanks for the Duit Raya utk mikail juak k, dayang. hehe

...salah sorg tetamu yg bertandang. Lepas tu tak larat dan nak bergmba. Keletihan. Huhu.




End of the day, Zie hanya makan megi mee je. Satu je yg tak best bila sendiri masak. For sure selera nak makan masakkan sendiri kureng. Huhuhu. Kenapa entah. But elok gak, dapat diet...eh! Hehehehe.

Buat uols yg dah datang ke Raya Open House kami, thank you for coming, uols. Love ya!




4 comments:

Hernee Nazir said...

maggi gak yang sedap ye zie.. hehehe

selamat hari raya utk zie n family.. :)

Zie Madini said...

HERNEE
-- tu ler pasal babe. Megi gak yg sedap during raya² ni. jemu actually. hahaha

YieN said...

Slmt hari raya zie.. Cantik mommy vogue ni :)

Shahida Dzulkafli said...

Maggi juga yang best..