Tutorial Buat Ringtone PERCUMA Untuk Pengguna iPhone


1st Step :-
➡️ Download Ringtones app ni di iPhone uols dan buka terus once dh complete




2nd Step :
➡️ Once buka app Ringtones tu, akan keluar screen mcm ni.
➡️ Click -> Catalog. 
-- bila click Catalog tu, akan keluar permission utk Allow or Don't Allow. So click je -> Allow :)




3rd Step :-
➡️ Once click Allow tadi, akan refresh ke screen mcm ni. Semua tu adalah kategori kau nak ringtone kau mcm mana
-- mcm saya, direct terus click "Search". Kat bawah tu kan ada icon untuk Search. So click je.




4th Step :
➡️ Once dah click search, kau taip je apa yg kau nak. Mcm kite, kite nak lagu Game of Thrones (peminat tegar drama tu weh... haha)
➡️ Pilih ringtones yg berkenan di halwa telinga. Once dah... slide ke kiri, akan keluar icon download di ringtone pilihan
➡️ then click je icon dowload tu. Kenal kan icon download camne. Ala ala ginie [ cuma ia nya baring terlentang.. bukan berdiri mcm tu.
--- errr paham tak ea? Takpe, slide je nanti akan automatik paham ^_^




5th Step : 
➡️ pergi ke My Tones, kau akan dpt tgk ringtones yg kau dah download.
➡️ Tekan je ringtone yg kau nak install, nanti dia akan bagi kau tutorial




6th Step :
➡️ tu.. click je Install Ringtone. Akan keluar tutorial yg app tu bagi. Boleh je follow...
---don't worry, kite akan explain tutorial dia. In case ada yg tak reti English kan. Kite translate kan...




7th Step :-
➡️ Ambik cable iPhone kaub, then plug in je ke Laptop/computer kau. Mcm computer kite, tak perlu kite launch iTunes... dia magic, launch sendiri. Hihi. If tak magic mcm kite, sila launch iTunes ye

--- next step akan a little bit confusing. So fokus okeh, fokus! Nak benda free... mesti FOKUS! :D




8th Step 
➡️ di iTunes, click icon Mobile tu, akan automatik buka ur iPhone page.
➡️ Cari cepat2 icon Apps. Click.




9th Step
➡️ Once buka... kau scroll sampai bawah ye. Cari File Sharing (refer gambar)
➡️ Then cari Ringtone app tadi. Once jumpa, click




10th Step
➡️ Bila click Step 9 tadi, sebelah kanan akan keluar box utk senarai ringtones yg kita dah download di app Ringtones tadi.
➡️ Click je mana2 ringtone yg nak pakai. 
➡️ Then click Save To... 
-- ni suka hati kau ler nak save kat mana. Janji senang cari nanti. Mcm kite, kite pilih utk save di desktop je. Senang




 11th Step
➡️ If kau save di Desktop, akan kuar ler kat desktop kau. Open ringtone tu.
➡️ Right click then pilih -> Open with.. -> iTunes
➡️ nanti lagu Ringtone tu akan nyanyi di iTunes kau.
--- okay, back ke iTunes balik.



12th Step 
➡️ di iTunes, click icon Tones. Akan keluar check box -> Sync Tones
➡️ Tick Check Box tu, then pilih -> Selected Tones.
-- if nak sync semua tones...then click All Tones
➡️ Then click Apply.
-- tunggu sampai habis sync (kat iTunes akan bagi sync process. Kalau lambang iTunes jadi lambang Apple... means dah habis sync ler tu ye)




13th Step
➡️ di iPhone korg, click -> Setting -> Sounds




14th Step
➡️ then click -> Ringtone.




15th Ringtone
➡️ Tadaaaa... ada dah ringtone yg kau dah download tadi. 


Selamat mencuba! If ada masalah, INBOX je kite ye. Sedia membantu. Waktu kerja tak dpt ajar tau. If ada pertanyaan, tanya sebelah mlm. Malam dpt kite main handphone. Siang if main handphone kena jeling manager nanti. Haha.

Apa-apa pun, Happy Trying! XOXO





2 comments:

lokman amirul said...

Thanz info ni

Puteri Kayangan?@#$%???? said...

Tq2 yunk ..Terbaik entri ktk ..

Yunk ..Mcm ne nk update blog pke iphone oo .. Gambar mcm c dpt d attach jak