Terpaksa Bagi Irfan Puting...



Sebolehnya, zie tak nak bagi Irfan hisap puting. 1st...takut mencacatkan pembentukkan gusi dan gigi dia. 2nd reason... dari sudut kebersihan tak begitu bersih. Why? Sebab katakanlah puting tu jatuh... if kita tak perasan puting tu jatuh, budak² sure akan ambil je and masukkan balik di dalam mulut...huhu. Kotorrrr....

....but what to do. Since Irfan tak macam abang dia. Dulu abang dia totally tak nak puting. Mati² dia hanya nakkan puting zie je utk ulitkan mata dia tido. Huhu. Berlainan plak dgn Irfan....irfan, dia tak kesah, puting zie ke puting bohong ke...dia terima je. Tak memilihi...alaskan ada something utk dia hisap² ulitkan mata dia.




Zie pilih brand Avent ni utk puting dia. Masa dalam pantang, husband beli brand Tommee Tippee... 0-3m dia belikan. Tapi terlampau besar plak zie tengok plus tak begitu soft. Thats why lepas habis je pantang, zie sendiri yg pilih. If brand Tommee Tippee takde yg jenis zie nak... 

...no hal brand lain. Asalkan ada jenis yg zie nak dan lembut.So zie pilih dari brand Philips Avent ni. Ada 2 jenis utk 0-6m. satu, jenis biasa² je...satu lagi jenis Ultra Soft. In where ultra soft ni mahal lagi dari yg jenis biasa. Semestinya zie ambil yg jenis Ultra Soft ni.





Jenis puting ginie yg zie nak. Meleper sikit. Yg Tommee Tippe yg husband belikan dulu tu...jenis hujung dia bulat. Tak suka...haha. So highly recommended kat uols para ibu bapa utk pilih yg jenis mcm nie utk baby uols ea. Approved by para dentist ni...tak mencacatkan pembentukkan gusi or pertumbuhan. 

...totally safe. No worries ~


Ni... Irfan tengah ulitkan mata dia. Syok je dia hisap. Lembut ea sayang mama. Hihi. Zie hanya bagi Irfan hisap puting ni bila dia merengek nangis tak dapat dipujuk². sebab zie sebenarnya tak nak dia terbiasa dgn puting. Nanti payah nak pisahkan dia dgn puting dia. 

...macam abang dia yg terbiasa dgn kain lampin. Sampai skrg still lagi tak dapat pisahkan abang dia dgn kain lampin. Huhuhu. Lain anak, lain tabiat dia kan...hihi



1 comment:

Dhiera nadhirah said...

mencabar jugak ni. tp memang letih kalau anak asyik nak mengempeng je